Τάκης Θεοδωρόπουλος
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα των πλωτών φραγμάτων που θα εγκατασταθούν για να αποτρέψουν τις μεταναστευτικές ροές. Διάβασα κάπου ότι θα καλύπτουν μερικά χιλιόμετρα, κοινώς κάτι περισσότερο από το τίποτε στην έκταση των θαλασσίων συνόρων μας στο Αιγαίο. Πόσους θα αποτρέψουν, πόσους θα συγκρατήσουν και πώς; Γιατί να μην ισχύει γι’ αυτά ό,τι ισχύει και για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού; Φθάνουν ως εκεί, σχίζουν το φουσκωτό και περιμένουν τον Frontex, που λειτουργεί ως διασώστης και δεν παρέχει καμία προστασία στα σύνορα. Κάποιος διάβασε κάπου γι’ αυτά, βρήκε την ιδέα έξυπνη και πρωτότυπη και πρότεινε να την υιοθετήσουμε. Είναι η δουλειά των «συμβούλων», θα μου πείτε, οι οποίοι δεν λείπουν από καμία κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της. Μια ιδέα εξίσου αποτελεσματική με τους 11 που έστειλε ο κ. Μηταράκης στην Τουρκία άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του. Θα μου πείτε, 11 από δω, 11 από κει, 11 παρακάτω, μαζεύονται χωρίς να το καταλάβεις.
Ο κ. Μηταράκης έχει χρεωθεί με τη διαχείριση του δυσκολότερου προβλήματος της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Το μεταναστευτικό γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο εξαιτίας του ημερολογίου το οποίο, δυστυχώς, προχώρησε από το 2015 στο 2020. Κοινώς, έχουν μεσολαβήσει πέντε χρόνια αμέλειας τα οποία έχουν κουράσει τους ντόπιους πληθυσμούς. Αυτοί ξέρουν πολύ καλά πια ποιος είναι ο ρόλος των ΜΚΟ, ποιος είναι ο ρόλος του Frontex και πώς λειτουργούν οι διακινητές των λαθρομεταναστών. Στις δυσκολίες του κ. Μηταράκη να προσθέσουμε και την προσωπική του. Εκλέγεται στη Χίο, άρα το πολιτικό του μέλλον εξαρτάται άμεσα από το πρόβλημα που καλείται να διαχειρισθεί. Τις προάλλες, κάποιος δημοτικός σύμβουλος, αν δεν κάνω λάθος, του ζήτησε να σκεφτεί σαν Χιώτης και όχι σαν μέλος της κυβέρνησης. Ελπίζω ότι στους εορτασμούς των 200 ετών θα συμπεριληφθεί και η ιστορία των «τοπικών κοινωνιών» και η απόσταση που τις χωρίζει από την κεντρική διοίκηση. Οσο πιο αδύναμη είναι η τελευταία, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ισχύς τους.
Φοβάμαι ότι ο κ. Μηταράκης δεν αντιλαμβάνεται ποιο είναι το καθοριστικό στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Το καθοριστικό είναι ότι πλέον, οι συμβολικές κινήσεις και τα μηνύματα δεν πείθουν κανέναν. Δεν φτάνει πια να στείλεις ένα «μήνυμα» στους διακινητές, όπως χαρακτήρισε τους πλωτούς φράκτες. Πρέπει να βρεις τρόπους για να δυσκολέψεις ουσιαστικά το έργο τους. Και αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον Ερντογάν, οφείλεις τουλάχιστον να αντιμετωπίσεις το σύστημα που χρησιμοποιεί για να μας εκβιάζει. Είναι αστείο ότι πάνω από έξι μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση δεν έχει καταγράψει και αξιολογήσει τις ΜΚΟ που βοηθούν τους διακινητές. Χειμέρια τα πράγματα, κ. Μηταράκη. Και όσο πλησιάζουμε το καλοκαίρι τόσο θα βαραίνει ο χειμώνας.
Πηγή: Καθημερινή