Γιούλη Επτακοίλη
Είναι πολύ νωρίς ακόμη, τόσο ώστε η κυβέρνηση να διατηρεί τα αντανακλαστικά της για να μπορεί να αποφεύγει μπανανόφλουδες που η ίδια πετάει στον δρόμο της –όπως οι διατάξεις για τον αιγιαλό, που την τελευταία στιγμή δεν συμπεριλήφθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο–, ωστόσο, ακόμη και για μια τόσο φρέσκια κυβέρνηση, τα ποσοστά ικανοποίησης που καταγράφουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις είναι εντυπωσιακά. Υποθέτω ότι και στο Μαξίμου θα αιφνιδιάστηκαν.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Μarc που δημοσιεύθηκε προ ολίγων ημερών, ποσοστό 71,4% κρίνει θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη στιγμή που αρνητικά τοποθετείται το 26,4%. Μέσα στο πρώτο, πολύ μεγάλο ποσοστό βρίσκονται προφανώς ψηφοφόροι από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι «θετικά» και «μάλλον θετικά» κρίνουν το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 41,4%).
Τι έχει δείξει και τι έχει κάνει η κυβέρνηση αυτό το πρώτο διάστημα για να έχει τέτοια αποδοχή; Ας ξεκινήσουμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Μπήκε με φόρα, με σηκωμένα τα μανίκια. Εδειξε να είναι σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένη, μελετημένη ώστε να μην χρειαστεί –τον πάντα χαμένο– χρόνο προσαρμογής.
Σε θέματα που ήταν βασικά στην προεκλογική της ατζέντα, με τα οποία κέρδισε ψήφους ακόμη και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, επέδειξε συνέπεια και αποφασιστικότητα. Τόσο στην κατάργηση του ασύλου όσο και στην περίπτωση των Εξαρχείων φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλη και υπερκομματική αποδοχή.
Στα θέματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός παραμένει προσηλωμένος στις αρχικές διακηρύξεις του για μείωση των φόρων, κάτι που περιμένουν κρατώντας την αναπνοή τους πολίτες από όλο το κομματικό φάσμα. Είναι και δύο τρία πράγματα που μπορεί να μην τα νιώθουμε στην τσέπη μας ή σε επίπεδο ασφάλειας στην καθημερινότητα, αλλάζουν όμως το κλίμα, την ψυχολογία, διαλύουν την τοξικότητα. «Δεν θα κάνω τη Βουλή βιομηχανία εξεταστικών», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα μετριοπάθειας, ψυχραιμίας και στοχοπροσήλωσης όσον αφορά την επόμενη μέρα και τα μεγάλα στοιχήματα.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλο αλάτι στις πληγές. Το σημείο όπου βρισκόμαστε είναι κρίσιμο, είναι η στιγμή που μετά την πτώση προσπαθείς να σταθείς στα πόδια σου και να ξαναβρείς τον βηματισμό σου. Οι αλλαγές που θα δούμε τα χρόνια που έρχονται θα είναι πιεστικές, θα βρούμε μπροστά μας μεγάλα προβλήματα, από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μέχρι τον αντίκτυπο από τη γήρανση του πληθυσμού – η πολιτική ομαλότητα, η κοινωνική συνοχή, η κατάλληλη προετοιμασία είναι μονόδρομος.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει μια χρυσή ευκαιρία σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, στο πέρασμα από μια επώδυνη για πολλούς δεκαετία σε καλύτερα χρόνια. Αν συνεχίσει σε μια πορεία συνεννόησης, συναίνεσης, ψυχραιμίας, αυτοκριτικής, όπου χρειάζεται και αυτοδιόρθωσης, θα έχει τους πολίτες μαζί της για αρκετό καιρό.
Πηγή: Καθημερινή