Νότης Παπαδόπουλος
Μπορεί η χώρα να έχει κάνει τεχνολογικά άλματα τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς ψηφιακές παρεμβάσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη. Μπορεί, πλέον, εκατοντάδες πιστοποιητικά του Δημοσίου να τα προμηθευτεί ο πολίτης εξ αποστάσεως και γραφειοκρατικές διαδικασίες που παλαιότερα απαιτούσαν ώρες σε ουρές και μεγάλη ταλαιπωρία να διεκπεραιώνονται με μερικά «κλικ», ωστόσο το ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται να κάνει πολλά ακόμη για να φτάσει στο επίπεδο της υπόλοιπης Ευρώπης.
Ενδεικτικό είναι ότι στη γνωστή ευρωπαϊκή λίστα του 2021 που κατατάσσει τις χώρες της Ε.Ε. ανάλογα με το επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, η Ελλάδα είναι σήμερα τρίτη από το τέλος, στη θέση 25. Μπροστά μόνον από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Με Φινλανδία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Εσθονία και Αυστρία στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανεπτυγμένων ψηφιακά κρατών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κρατικής μηχανής είναι αργός – εξάλλου όλοι μας έχουμε πλέον την ταυτότητά μας, το δίπλωμα οδήγησης και το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο κινητό μας. Η χαμηλή θέση μας στη λίστα δείχνει απλώς ότι μαζί με εμάς προχωρούν ψηφιακά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονταν σε υψηλότερη από την Ελλάδα θέση τις προηγούμενες δεκαετίες. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εκτός από το κράτος, ψηφιοποιούνται με γοργούς ρυθμούς και άλλοι τομείς της καθημερινής ζωής που σε εμάς βρίσκονται ακόμη στη λίθινη εποχή.
Πάρτε για παράδειγμα τον ιατρικό τομέα. Μου έλεγε ειδικός σε τέτοια θέματα ότι, π.χ., στη Βρετανία 500.000 πολίτες μετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικής παρακολούθησης των νοσοκομείων της περιοχής τους, στη Ν. Αγγλία. Κάθε πολίτης έχει πάνω του ένα σένσορα ο οποίος καταγράφει συνεχώς διάφορες βασικές λειτουργίες του οργανισμού του, οι οποίες μεταφέρονται ηλεκτρονικά στο κεντρικό σύστημα κάθε νοσοκομείου. Με αυτόν τον τρόπο το νοσοκομείο παρακολουθεί νύχτα-μέρα τα ιατρικά στοιχεία και ειδοποιεί αμέσως τον πολίτη εάν δει ότι κάτι δεν πάει καλά στην υγεία του. Παρεμβαίνει δηλαδή πριν η κατάσταση φτάσει σε επίπεδο κρισιμότητας. Έτσι προλαμβάνεται μεγάλο ποσοστό των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών ασθενειών. Αποτέλεσμα: με τη βοήθεια των ιατρικών αλγορίθμων οι πολίτες νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και τα νοσοκομεία έχουν μειώσει τις δαπάνες τους κατά 30% περίπου, λόγω ελαχίστων επειγόντων περιστατικών.
Πηγή: Καθημερινή