Φιλ649: Ο κλέφτης που κλέβει τον εαυτό του! Απαρχή φιλοσοφίας (7)

Φιλ649: Ο κλέφτης που κλέβει τον εαυτό του! Απαρχή φιλοσοφίας (7)

- in Φιλοσοφία
0

Η πνευματική αναζήτηση έχει παρομοιαστεί με κλέφτη που κλέβει και προσποιείται πως είναι αστυφύλακας και συλλαμβάνει, τον εαυτό του!

Και όλη η λογοτεχνία αυτού του είδους, κάθε διδασκαλία, είναι αρχικά για το “εγώ” μας.

Διότι ποιος θέλει να αναπτυχθεί πνευματικά; Ο εγωισμός μας. Εγώ θέλω να βελτιωθώ, να γίνω καλύτερος, ανώτερος, αληθινός άνθρωπος. Να έχω ανώτερες δυνάμεις, να μην κάνω κακές πράξεις, να μην κάνω λάθη.

Και, ακόμα, να μπορώ να ελέγχω τις κρυμμένες υπερφυσικές δυνάμεις μου, να καβαλάω τον άνεμο, να προκαλώ βροχή ή ξηρασία, να καταστρέφω το κακό, να μετατρέπω τις πέτρες σε διαμαντικά, το σίδερο σε χρυσάφι!.. Να διαβάζω τη σκέψη των άλλων, να τους κουμαντάρω από μακριά!..

Τέτοιες πλανόδιες, αδιόρατες επιθυμίες διασχίζουν τη χαοτική ροή των σκέψεών μας και μας δίνουν νέα θέληση, ενέργεια και αποφασιστικότητα στον άγνωστο, μακρύ και μπερδεμένο δρόμο. Καμιά ευθεία πουθενά!

Τέτοιες σκέψεις κι επιθυμίες περνούν σε γρήγορες επισκέψεις του νου ολονών μας κάποτε, ακόμα και αυτών που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για βελτίωση.

Ο εγωισμός κινητοποιεί όλη τη δράση μας και διοχετεύει πνευματική και σωματική ενέργεια για την πραγμάτωση κάθε φιλόδοξης ονειροπόλησης. Ερευνά, προσπαθεί, αγωνίζεται, αγκομαχάει, αμφιβάλλει, ξαναρχίζει, πιέζει… Έτσι επιβιώνει με ικανοποίηση. Και η πνευματική αναζήτηση ενδυναμώνει αυτόν τον τρόπο ζωής. Κι έτσι επιβιώνει για δεκαετίες με την προσποίηση πως αποδυναμώνει, διαλύει, εξαφανίζει τον εαυτό του!

Υπάρχει όμως και η άλλη θεώρηση. Ο εγωισμός, η εγωπάθεια ακόμα και των ήπιων, των “καλών” ανθρώπων, είναι μια παράξενη, παλαβή πλάνη. Το εγώ δεν υπάρχει. Αυτός ο φευγαλέος ίσκιος που λέει “εγώ” και νιώθει “εγώ” και φουρκίζεται όταν οι άλλοι τον αγνοούν ή δεν τον εκτιμούν, είναι μια άυλη, ανυπόστατη προβολή αισθηματικής ενέργειας και ονειρικής σκέψης.

Βλέπεις όλη την παράσταση με τα σενάρια πολυποίκιλης ή συχνά ανιαρής πλοκής να ξετυλίγεται σε ένα σκηνικό σαγηνευτικής σιγής. Καταλαβαίνεις πως η δράση όλη και η φαντασμαγορία που σπάει τη σιωπή είναι μια αδιάκοπη αναβολή να συγχωνευθείς στην σθεναρή ησυχία.

Σταματάς τη θορυβώδη αναζήτηση με τον αγώνα και τις αγωνίες της – και ησυχάζεις!

Κάτι σκίρτησε πολύ βαθιά στον ψυχισμό σου – ένα κάλεσμα που ούτε άκουσες ούτε κατάλαβες. Αλλά έφερε μια νέα, απροσδιόριστη ανησυχία, μα δίχως ενόχληση, δίχως σφίξιμο ή πίεση.

Στον Εσωτερισμό, στη φιλοσοφία Vedānta, λέγεται “αγαθός παλμός”. Μα δεν τον νιώθεις, δεν τον επισημαίνεις πουθενά στο είναι σου. Αυτός όμως θα οδηγήσει τον νου και τον εγωισμό σου στην ησυχία, ξανά και ξανά!

Είναι τόσο απλό, τόσο εύκολο, λέει το σύστημα Βεδάντα, όσο το τράβηγμα ενός πετάλου από ολάνθιστο τριαντάφυλλο.

Έζησες εκατοντάδες ενσωματώσεις. Συνάντησες εκατοντάδες ανθρώπους με κάποια καλή ποιότητα, κάποια ιδιότητα ηθικής. Είδες πολλές συγκλονιστικές ομορφιές. Άκουσες χιλιάδες παραινέσεις σοφίας προς τον αληθινό Εαυτό σου, που έχει απεριόριστη επίγνωση των πάντων, και όλα χωνεύτηκαν σε κείνο το σκίρτημα στον ψυχισμό σου.

Εκείνος ο αγαθός παλμός θα κάνει όλη την εργασία σου, χωρίς να το ξέρεις για πολύ καιρό. Λοιπόν, μη νοιάζεσαι πλέον!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *