Παναγιώτης Λάμψιας
Μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε με τα σύννεφα του πολέμου να ρίχνουν ακόμη τη βαριά σκιά τους στην Ευρώπη, φαίνεται πως μπορούμε να ελπίζουμε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Αν τα χειρότερα σενάρια με την εξέλιξη της εισβολής στην Ουκρανία αποφευχθούν και υπάρξει μέσα στους επόμενους μήνες μια κάποια διευθέτηση, τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη στην Ευρώπη και στη χώρα. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ότι για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια η οικονομία παρά τις αντιξοότητες δείχνει μια σπάνια αντοχή και έναν δυναμισμό που εκπλήσσει. Ασφαλώς και υπάρχει τεράστια πίεση στα εισοδήματα λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης που πυροδοτεί τον πληθωρισμό, αλλά οι επιδόσεις στον τουρισμό και οι επενδύσεις δείχνουν ότι έχουμε περάσει σε ένα πιο υγιή οικονομικό κύκλο παρά τις πολλές αβεβαιότητες.
Αν για παράδειγμα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για επενδύσεις περί τα 30 δισ. τον επόμενο χρόνο, θα μιλάμε για σπάνιο ρεκόρ που θα συμβάλει στη μεγέθυνση της οικονομίας σε στέρεο έδαφος. Μια αύξηση 16% στις επενδύσεις τον επόμενο χρόνο, όπως εκτιμά στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank, θα ενισχύσει αποφασιστικά το ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει μάλιστα ότι για πρώτη φορά η οικονομική μεγέθυνση θα βασίζεται πρωτίστως στις επενδύσεις και όχι στην κατανάλωση όπως συνέβαινε συνήθως.
Η μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο είναι ασφαλώς η ορθολογική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που τρέχει με ασυνήθιστους ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Προφανώς η παροιμιώδης επιμονή του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη δεν είναι τυχαία. Η επιτυχής στόχευση των επενδύσεων με τους συγκεκριμένους πόρους δεν είναι μια υπόθεση που αφορά τα επόμενα λίγα χρόνια, αλλά θα επηρεάσει την πορεία της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Χρέος και ορίζοντας των εμπλεκομένων σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι οι επόμενες εκλογές αλλά η προοπτική και ο εκσυγχρονισμός της χώρας. Ενδεχομένως η πίεση της συγκυρίας να δημιουργεί πειρασμούς, αλλά ευτυχώς οι προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απολύτως αυστηρές και φαίνεται ότι δεν μπορούν να παρακαμφθούν.
Με αυτά τα δεδομένα και παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε, η προοπτική αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας. Ίσως ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας είναι το πολιτικό ρίσκο που υπάρχει αυτονοήτως ενόψει των εθνικών εκλογών που θα γίνουν την άνοιξη. Προφανώς ήδη συνυπολογίζεται και κοστολογείται από τις αγορές αυτός ο κίνδυνος με τους οίκους αξιολόγησης να αναβάλουν την αναβάθμιση της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Έτσι όμως γίνεται στις δημοκρατίες και σωστά καθώς το κόστος μοιάζει και θα είναι προσωρινό στον βαθμό που δεν θα προκύψει ακυβερνησία πέραν του αναμενομένου με τις δεύτερες εκλογές. Αν τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων δεν αλλάξουν τότε λογικά δεν θα χρειαστεί παράταση της αβεβαιότητας και η χώρα θα επιστρέψει στην πολιτική σταθερότητα πολύ γρήγορα και η οικονομία αυτά συνήθως τα προεξοφλεί.
Πηγή: Καθημερινή