Πάσχος Μανδραβέλης
Αντε να πιστέψουμε πως υπάρχει κάποιο (άγνωστο και απροσδιόριστο) εθνικό συμφέρον, το οποίο γνωρίζει μόνο η ΕΥΠ, και γι’ αυτό λογοδοτεί μόνο στον Θεό και όχι στην υπέρτατη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αντε να πιστέψουμε πως αν πουν στην αρμόδια επιτροπή τον λόγο της παρακολούθησης ενός αρχηγού κόμματος και κάμποσων δημοσιογράφων, αυτό θα διαρρεύσει, θα το μάθουν οι Τούρκοι και θα πάθουμε μεγάλη ζημιά.
Αντε να τα πιστέψουμε όλα αυτά. Αλλά για ποιον λόγο παραμένει απόρρητη η κατανομή της κρατικής διαφήμισης την εποχή του κορωνοϊού; Φοβάται η κυβέρνηση ότι θα μάθουν οι Τούρκοι πόσα λεφτά πήρε π.χ. η «Εφημερίδα των Συντακτών» και δι’ αυτού του τρόπου θα χάσουμε κανένα νησί;
Εχουν περάσει δυόμισι χρόνια από τότε που ο πολύ σοβαρός δικτυακός τόπος vouliwatch.gr ζήτησε «να δοθούν στη δημοσιότητα τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα αναλυτικά κριτήρια με βάση τα οποία οργανώθηκε η διανομή του δημοσίου χρήματος για την καμπάνια #Μένουμε_Σπίτι». Πρόκειται για τη γνωστή –από τη ρητορική της αντιπολίτευσης– «λίστα Πέτσα» για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά.
Υστερα από πολλές αρνήσεις της κυβέρνησης (να δώσει λογαριασμό για τα λεφτά μας), το vouliwatch προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Δικαιώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Με την απόφασή του εντέλλεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας να δώσει τα στοιχεία που κάποιοι φορολογούμενοι –δηλαδή οι άνθρωποι του vouliwatch– ζητούν. Να σημειώσουμε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) είναι μια περίεργη υπόθεση που ασχολείται με πάσα νόσο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έβγαινε στον δρόμο για να ελέγχει πόσο τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Μετά έβγαλε πόρισμα για τις υποκλοπές, που φυσικά δικαιώνει την κυβέρνηση. Τώρα την βρίσκουμε ακοίμητο φρουρό ενός άλλου μεγάλου απόρρητου του ελληνικού κράτους: τι γίνονται τα λεφτά μας.
Παρά τη δικαστική απόφαση η ΕΑΔ επιμένει. Ο διοικητής της κ. Αγγελος Μπίνης με οκτασέλιδο σκεπτικό αποφάσισε πως «με βάση τα διαλαμβανόμενα στην ενδικοφανή (Σ.Σ.: !) προσφυγή και τα επικαλούμενα από την προσφεύγουσα στοιχεία, δεν θεμελιώνεται το δικαίωμα της προσφεύγουσας (…) για πρόσβαση στα αιτούμενα στοιχεία, ενώ αντίστοιχα δεν καθιδρύεται υποχρέωση της Διοίκησης να χορηγήσει τα αιτούμενα στοιχεία στην προσφεύγουσα» (7.6.2022).
Ζούμε το απόλυτο παράλογο: η κυβέρνηση έφτιαξε κοτζάμ Αρχή Διαφάνειας η οποία τώρα γνωμοδοτεί υπέρ της αδιαφάνειας: «δεν καθιδρύεται υποχρέωση της Διοίκησης να χορηγήσει τα αιτούμενα στοιχεία». Διαφάνεια να σου πετύχει!
Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι το σκεπτικό της και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε…
Πηγή: Καθημερινή