Μαρία Κατσουνάκη
«Δυστυχώς, τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περιορισμένα», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στο ΥΠΠΟ. «Βλέπουμε το υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο ως θεματοφύλακα της κληρονομιάς μας αλλά και ως ένα αναπτυξιακό υπουργείο», συνέχισε, προφανώς για να υποδηλώσει ότι κάτι παραμένει αξιοσημείωτα στάσιμο. Επέμεινε, μάλιστα, στην «καλύτερη δυνατή αξιοποίηση». Οι εισπράξεις από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα πωλητήρια είναι εντυπωσιακά χαμηλές. Χρόνια τώρα, το αυτονόητο παραμένει αναξιοποίητο. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε πρόσφατα ότι «το 90% των πόρων προέρχεται από εισιτήρια, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες το 80% των πόρων προέρχεται από έσοδα από τα πωλητήρια και από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες (εστιατόρια, αναψυκτήρια κ.λπ.)».
Στο όχι μακρινό παρελθόν (2010), ο τότε υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος κατέγραψε και αξιολόγησε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε 176 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδος. Από τα αποτελέσματα προέκυπτε ότι κανένας (!) από τους 176 χώρους δεν ανταποκρινόταν στις τρεις κατηγορίες: βασικές, επιθυμητές και εξειδικευμένες. Από πώληση νερού και WC έως πρόσβαση σε ΑμεΑ, δίγλωσσες λεζάντες, καταλόγους και σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Τι απέγινε, άραγε, με το «πρόγραμμα αναβάθμισης» που εξαγγέλθηκε πριν από εννέα χρόνια; Κι ακόμη πιο πριν, το 2004, είχε ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος για τους παραμελημένους αρχαιολογικούς χώρους. Τότε, το 2004, που βιαστικά φροντίζαμε την πρόσοψη, ενώ διαπιστώναμε ότι το εσωτερικό της οικίας σήπεται προοδευτικά και αθόρυβα.
Κάποια βήματα έχουν γίνει, για να μην είμαστε μόνον κατεδαφιστικοί. Ομως οι αντιστάσεις των μηχανισμών του Δημοσίου εξουδετερώνουν και τις καλύτερες προθέσεις. Το βαθύ κράτος, εξοικειωμένο στην ευκολία του βολέματος και της αρπαχτής, προτάσσει κάθε μέσο θεμιτό και αθέμιτο (κυρίως το δεύτερο) προκειμένου να μην προχωρήσει κάποια «καλύτερη αξιοποίηση». Η γραφειοκρατία είναι ο σύννομος και πλέον «αποτελεσματικός» τρόπος της καθήλωσης.
Το 2021 είναι μια «πρώτης τάξεως ευκαιρία», πράγματι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, όχι όμως μόνο «για την Ελλάδα του αύριο και της εξωστρέφειας» αλλά και για την Ελλάδα που θα σταματήσει να μετράει κυβερνητικές θητείες με ανεκπλήρωτες εξαγγελίες και υποσχέσεις. Που δεν θα ανατρέχει στο αναξιοποίητο παρελθόν, για να διαπιστώσει το απαράλλαχτο παρόν.
Πηγή: Καθημερινή