Τάκης Θεοδωρόπουλος
Ο Εντμόν Αμπού, περιηγούμενος την Ελλάδα τον καιρό του Οθωνα, διαπιστώνει ότι η χώρα διαθέτει πλήθος γιατρών και δικηγόρων, πλήθος ικανό να καλύψει τις ανάγκες όλης της Μέσης Ανατολής, όπως σημειώνει απορημένος. Και στον τομέα αυτόν η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει ότι έχει σταθερές αξίες και δεν πτοείται από τους αφρούς της συγκυρίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι με τόσους γιατρούς και τόσους δικηγόρους το δημόσιο σύστημα υγείας και η Δικαιοσύνη δύσκολα θα μπορούσες να υποστηρίξεις πως είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου λάχει. Τρεις σχολές Νομικής. Θα μου πείτε, γιατί όχι.
Στη χώρα που τα πανεπιστήμια ανοίγουν σαν τις καφετέριες και τα σουβλατζίδικα, λειτουργούν και τρεις σχολές Θεατρολογίας. Η ίδρυση ΑΕΙ είναι κάτι σαν το εθνικό μας βίτσιο. Το κατάλαβε ο πρώην Γαβρόγλου, βάπτισε τα ΤΕΙ ΑΕΙ, και μέσα στην ακαταστασία του γραφείου του βρήκε και κάτι χαρτιά που επιχειρηματολογούσαν υπέρ της ίδρυσης ακόμη μιας νομικής σχολής στην Πάτρα.
Η ιδέα μεγαλειώδης, τα επιχειρήματα όμως ακόμη πιο μεγαλειώδη. Το πανεπιστήμιο ξοδεύει πολλά για τις νομικές του υπηρεσίες. Αξίζει λοιπόν να φτιάξει μια μονάδα παραγωγής, αντί να τις εισάγει από το εξωτερικό – όπου εξωτερικό είναι οι άλλες τρεις. Κοινός νους. Τα παιδιά σου πίνουν πολύ γάλα. Φτιάξε μια στάνη αντί να τρέχεις να το αγοράζεις. Στο σημείο αυτό ο κοινός νους παραχωρεί ευγενώς τη θέση του στην ποιητική άδεια. Το πανεπιστήμιο, λέει, διαθέτει 2.400 ρίζες ελιές. Θα μπορούσε να γίνει ένα «πράσινο» πανεπιστήμιο για την προώθηση της «κυκλικής» οικονομίας και ως εκ τούτου απαιτείται η ίδρυση της νομικής σχολής. Είναι η άποψη της πρυτανείας.
Εγώ δεν κατάλαβα τον συλλογισμό. Δεν ξέρω αν τον καταλάβατε εσείς. Τον κατάλαβε όμως ο πρίγκιψ Γεώργιος των Παπανδρέου, δούκας της Αχαΐας, πρωτομάστορας του κανό, ιππότης της Κεντροαριστεράς και σταυροφόρος της πράσινης ανάπτυξης.
Και ύψωσε τη φωνή του για να υπερασπιστεί τους δικηγόρους των ελαιοδένδρων απέναντι στην επέλαση του φιλελευθερισμού. Οταν η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ίδρυση της νομικής σχολής, δεν μάσησε τα λόγια του: « Η κυβέρνηση ζηλεύει την Αχαΐα γιατί με αγαπάει».
Οι δικηγορικοί σύλλογοι, δεδομένης της ανεργίας, θεωρούν περιττή την ίδρυση ακόμη μιας σχολής. Δεν αντελήφθησαν την καλλιτεχνική αξία του εγχειρήματος. Οι ρίζες των ελαιοδένδρων, το πράσινο πανεπιστήμιο, η κυκλική οικονομία και τα έξοδα των νομικών υπηρεσιών είναι μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα σύνθεση. Ο τίτλος του εκθέματος είναι «Αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο». Τους πρόλαβε ο Μαγκρίτ, θα μου πείτε. Ζωγράφισε μια πίπα και τιτλοφόρησε το έργο «Αυτό δεν είναι πίπα».
Πηγή: Καθημερινή