Σπίρτζη μυστήριαι βουλαί

Σπίρτζη μυστήριαι βουλαί

1. Ο κ. Χ. Σπίρτζης σε κάθε φωτογραφία, είτε στοχάζεται και συνοφρυώνεται είτε χαμογελά έχοντας αποφασίσει κάτι (συνήθως επιζήμιο για την οικονομία της χώρας) μου θυμίζει μαφιόζο. Δική μου αμαρτία. Μα ελπίζω η νέα κυβέρνηση να διαλευκάνει ένα μυστήριο σχετικό.

Ο  Χ. Σπίρτζης είναι γνήσιος βαθυπράσινος και με κόκκινες ρίγες Πασόκος (με πιο πολύ κόκκινο και μωβ τώρα) που εισχώρησε στον ακτινοβόλο πυρήνα του τσιπρικού Σύριζα.

Η διαχείρισή του της “Εθνικής Οδού” Πάτρας-Πύργου φανερώνει την όλη σχιζοφρένεια της τσιπρικής διακυβέρνησης. Είναι όπως μια κουταλιά από τη σούπα που έχει μαγειρευτεί: γεύεσαι την ποιότητά του συνόλου.

Το έργο είχε σχεδιαστεί πριν αναλάβουν οι σωτήριοι τσιπριστές μας και ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί. Ο  Χ. Σπίρτζης όντας σαΐνι σε τέτοιες δουλειές υποδομών και “υπονομών”, αφού εγκαινίαζε με τον κύριο του Αλέξη αόρατους δρόμους, γέφυρες και φράγματα που τελείωσαν πριν από 10 έτη και μετρό που ακόμα σκάβονται, τεμάχισε την Οδό σε οκτώ τμήματα. Ουδείς ψόγος.

2. Μα σύντομα άρχισαν τα μυστήρια.

Μια ιταλικών συμφερόντων εταιρεία GD Infrastrutture SRL, την οποία για καιρό αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα ο Πρ. Εμφιετζόγλου, γνωστότατος επιχειρηματίας, είχε δείξει ενδιαφέρον για κάποια τμήματα. Μα ο  Χ. Σπίρτζης παραχώρησε τα τμήματα 6 και 8 με προϋπολογισμό 74,3 εκμ και 73 εκμ αντίστοιχα.

Μόνο που νωρίτερα το τμήμα 2 που είχε διεκδικήσει η ιταλική εταιρεία και είχε προϋπολογισμό 58,4 εκμ, είχε απορριφθεί. Ιδού το σκεπτικό:

“Ο οικονομικός φορέας GD INFRASTUTTURE SRL είναι … στην 8η τάξη για έργα οδοποιίας και σύμφωνα με τις διατάξεις Προεδρικού Διατάγματος [Σημ: δηλαδή τσιπρικού με προεδρική υπογραφή!] μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς … άνω του ποσού 15.494.000 € και μέχρι 20.658.000 … ενώ για το ποσό άνω των 20.658.000 θα πρέπει να αποδεικνύει ότι την τελευταία πενταετία πριν την ημερομηνία προκήρυξης, ο κύκλος εργασιών του οικονομικού φορέα είναι τουλάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό του δημοπρατούμενου έργου”.

3. Η εταιρεία απορρίφθηκε προφανώς διότι δεν είχε κύκλο εργασιών αξίας 2,5 φορές άνω του προϋπολογισμού του τμήματος που ήθελε να πάρει (58,4 εκμ), δηλ. € 141.000.000!

Επιπλέον, η ιταλική εταιρεία χρεώθηκε με θέματα δεοντολογίας όπως έλλειψη ικανών προσόντων (και όπως ξέρουμε οι τσιπριστές διακρίνονται για την ικανότητά τους) και σοβαρότατης αξιοπιστίας (για την οποία φημίζονται).

Αυτός ο αποκλεισμός έγινε τον Ιανουάριο 2019. Και ιδού το μυστήριο:

Μόλις 4 μήνες αργότερα, τέλη Απριλίου, ο ίδιος μάγος υπουργός ανέθεσε στην αποκλεισμένη εταιρεία έργα αξίας 147,3 (τα δυο τμήματα μαζί, 6 και 8). Η απαίτηση του Προεδρικού Διατάγματος τώρα θα ήταν για έναν πρότερο κύκλο εργασιών αξίας € 378,25 (147,3 x 2,5)!

Προσέξτε τους αριθμούς. Τον Ιανουάριο η Εταιρεία στα 5 πρότερα έτη δεν είχε τζίρο 141 εκμ (58,4 x 2,5). Σε 4 μήνες βρέθηκε να έχει κάνει τζίρο € 264,25!!!

4. Συγγνώμη για τους πολλαπλασιασμούς και τις προσθαφαιρέσεις!

Αλλά τι ακριβώς έκανε τον σπιρτόζο Σπίρτζη να αλλάξει γνώμη;

Διότι αποκλείεται η εταιρεία να είχε προλάβει να κάνει τέτοιο τζίρο (264,25 εκμ !!! σε 4 μήνες), αφού μάλιστα είχε θεωρηθεί ανίκανη!

Ποιο ήταν το έναυσμα για την κωλοτούμπα του βοηθού αυτού κλόουν που όμως δεν μας διασκεδάζει μα μας δαιμονίζει;

Μερικοί ασυλλόγιστοι θα πουν ίσως “μίζες”!

Μα πως μπορεί μια τόσο σοβαρή ιδεολογία όπως ο τσιπρισμός, που έχει ξεπεράσει τον Παπανδρεϊσμό του Αείμνηστου κι έχει επιπλέον το ηθικό πλεονέκτημα ετών στο ράφι αγνότητας και απειρίας εκτός της αταλάντευτης άρνησης σε όλα (ακόμα και σε ηθικές προτάσεις), πώς θα μπορούσε να διαπλεχθεί σε μίζες;

Νομίζω πως όλοι θα θέλαμε κάποια διευκρίνιση. Ελπίζω να μας τη δώσει κάποια ώρα η νέα κυβέρνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *