Γιάννης Παλαιολόγος
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη «Κ», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δεν μασάει τα λόγια του σχετικά με την αντιμετώπιση που του επιφύλαξε η απελθούσα κυβέρνηση. Μιλάει για «συντονισμένη προσπάθεια, από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και “δολοφονίας χαρακτήρα” του ιδίου, της συζύγου και των παιδιών του, ώστε να εμποδιστεί από το να εκτελέσει τα καθήκοντά του με την προσήκουσα ανεξαρτησία. Στην απόπειρα αυτή, τονίζει, «πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου».
Ο κ. Στουρνάρας έχει δίκιο ότι οι μηχανορραφίες που φαίνεται να κρύβονται πίσω από την υπόθεση Novartis δεν πρέπει να μείνουν στο σκοτάδι. Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη πρακτική σε μια δημοκρατία από τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση για δικούς της σκοπούς – και ειδικά για την ποινική δίωξη βασικών πολιτικών της αντιπάλων ή αξιωματούχων που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της.
Ωστόσο, τα πεδία στα οποία οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο εξόφθαλμες και εξοργιστικές –όπως η Δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης– αναδεικνύουν επίσης τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πειρασμούς στους οποίους δεν πρέπει να υποκύψει. Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με πιο ηχηρή τη φωνή του Αντώνη Σαμαρά, θέλουν να υπάρξουν συνέπειες για τη Novartis. Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να κάνει το παν ώστε η διερεύνηση της υπόθεσης να είναι υπεράνω πολιτικής υποψίας. Αυτό δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτό από όσους θέλουν εκδίκηση. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητο για να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του κράτους δικαίου, να εδραιωθεί εκ νέου η αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι απλώς ακόμα ένα όπλο στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας.
Εκτός από τις εσωκομματικές πιέσεις, όμως, υπάρχει και η έλξη του εύκολου δρόμου. Είναι πιο απλό να στελεχώσεις τη Δικαιοσύνη με οσφυοκάμπτες που θα αφουγκράζονται τη θέληση της κυβέρνησης από το να επιχειρήσεις την ανοικοδόμηση του ηθικού και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας δικαστών και εισαγγελέων· είναι πιο απλό να δίνεις τις δικές σου οδηγίες στους δημοσιογράφους των κρατικών μέσων από το να επιμείνεις ότι δεν είναι εκεί για να παίρνουν οδηγίες από κανέναν.
Στα κρίσιμα αυτά μέτωπα, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να πάρει «τον δρόμο τον λιγότερο πεπατημένο». Αυτό θα κάνει όλη τη διαφορά.
Πηγή: Καθημερινή