Πάσχος Μανδραβέλης
Μια πολύ σοβαρή καταγγελία έκανε προχθές ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης. «Ξαφνικά, δύο φορές και το 2017 και το 2018 από το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες συντάξεις. Η έννοια του “χάθηκαν” σημαίνει ότι έγινε παρέμβαση ηλεκτρονικά στις συντάξεις και διεγράφησαν» είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του Action24 (1.4.2019). «Από τους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες που περιμένουν σύνταξη, δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διεγράφησαν και τώρα οι συνταξιούχοι πρέπει να ψάξουν αν υπάρχει αίτηση, ή αν κάποιος την αφαίρεσε για τη σύνταξή τους. Αυτοί που ελέγχουν τα ηλεκτρονικά μητρώα πήραν κωδικούς από τους υπαλλήλους και αφαίρεσαν συνταξιούχους (…) Ελπίζω να μας ακούει δικαστικός λειτουργός», κατέληξε ο κ. Βρούτσης. Ομως, πριν από τους δικαστικούς λειτουργούς, πρέπει να ψάξει η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αυτή σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε νόμος, πρέπει να παρέμβει άμεσα για να διαλευκάνει την υπόθεση.
Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR) προβλέπει ότι σε περίπτωση παραβίασης ηλεκτρονικού συστήματος που εμπεριέχει ευαίσθητα δεδομένα (όπως αυτά στις αιτήσεις συντάξεων) «αμέσως μόλις ο υπεύθυνος επεξεργασίας λάβει γνώση μιας παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα πρέπει αμελητί και, ει δυνατόν, εντός 72 ωρών από τη στιγμή που αποκτά γνώση του γεγονότος, να γνωστοποιήσει την παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην αρμόδια εποπτική αρχή». Το έκανε αυτό ο αρμόδιος προστασίας δεδομένων του υπουργείου Εργασίας; Να σημειώσουμε ότι όλοι οι οργανισμοί υποχρεούνται να έχουν κάποιον υπεύθυνο. Τι απάντησε η Αρχή; Τι μέτρα ελήφθησαν για να διορθωθεί η ζημιά και να μην επαναληφθεί η παραβίαση; Αν οι πληροφορίες του κ. Βρούτση είναι ακριβείς, φαίνεται ότι το πάθημα του 2017 δεν έγινε μάθημα, αφού επαναλήφθηκε το 2018. Το δε πάθημα του 2018, όπως όλα δείχνουν, αποσιωπήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «κάποιοι αυθαίρετα και παράνομα χρησιμοποίησαν κωδικούς υπαλλήλων αλλά το ηλεκτρονικό τους αποτύπωμα παραμένει και μπορεί να εντοπιστεί». Το τελευταίο είναι αληθές και προβλέπεται από τον κανονισμό. Το μεγάλο, όμως, ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί αφορά την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που υποχρεωτικώς αναγκαζόμαστε να δώσουμε στο κράτος. Εγιναν συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες για τον νέο κανονισμό, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μπουν σε επιπλέον έξοδα, εξειδικεύθηκαν δικηγόροι για την εφαρμογή, αλλά στα υπουργεία… αγρόν αγοράζουν. Η αδιαφορία των κρατικών λειτουργών μαζί με την αποσιώπηση των συμβάντων, πρέπει να μας προβληματίσει. Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα μας και ποιος φυλάει τους φύλακές τους;
Πηγή: Καθημερινή