Κύριο άρθρο
Μπορεί οι στατιστικές να μην αποτυπώνουν με απόλυτη ακρίβεια την πραγματικότητα, αλλά δεν χρειάζεται κανείς εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιληφθεί ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το φορολογικό προφίλ των Ελλήνων, καταγράφουν μια εικόνα της κοινωνίας, που όλοι βλέπουμε γύρω μας.
Παρά την εικόνα βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης που παρουσιάζει η κυβέρνηση, είναι γεγονός ότι τα εισοδήματα διαρκώς μειώνονται ή στην καλύτερη περίπτωση μένουν στάσιμα, για ένα μέρος των πολιτών. Είναι σαφές και από τα στοιχεία των φορολογικών αρχών, ότι ο πάλαι ποτέ κορμός της κοινωνίας, η μεσαία τάξη τείνει να εξαφανιστεί.
Η ελληνική κοινωνία, εξακολουθεί να είναι παγιδευμένη στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπανάπτυξης. Δουλειές συνεχίζουν να χάνονται, οι αμοιβές είναι πλέον στα όρια της φτώχειας, η κατανάλωση καρκινοβατεί, ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον κυκεώνα των κόκκινων δανείων.
Όταν έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, είναι προφανές ότι η μιζέρια, οι δυσκολίες, η αδυναμία εξυπηρέτησης ακόμα και των καθημερινών αναγκών κυριαρχούν στην κοινωνία. Όταν επίσης πάνω από το 80% των φόρων το πληρώνουν οι μισθωτοί, είναι φανερό ότι παρά τη δεδομένη μείωση εισοδημάτων, η περιβόητη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, έχει χαθεί.
Παρά την άνοδο του πλαστικού χρήματος, όσοι μπορούν εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν με άλλοθι την ανάγκη επιβίωσης τους. Με τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα ύψη, για να μπορεί ο κ. Τσίπρας να μοιράζει ψίχουλα στη συνέχεια για επιδόματα φτώχειας, με τους πολίτες σε ποσοστό 80% να υποστηρίζουν ότι οι φόροι που πληρώνουν δεν οδηγούν σε αποτελεσματική κοινωνική προστασία, το κίνητρο της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής παραμένει στα ύψη.
Αυτή η κατάσταση στασιμότητας και μιζέριας, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, δεν οδηγεί πουθενά. Η χώρα, η οικονομία, χρειάζονται ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ και μια κυβέρνηση που να μπορεί να σχεδιάσει και να υπηρετήσει μια πολιτική που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η ευκαιρία υπάρχει, αρκεί να μη χαθεί και πάλι μέσα στη λαίλαπα του διχασμού και της πολιτικής πόλωσης.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ