Απόστολος Λακασάς
Τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν καθημερινά κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ κοιμούνται λιγότερες ώρες. Συνήθως, τα μικρότερα «κολλάνε» στα παιχνίδια και σε βίντεο στο YouTube ενώ τα μεγαλύτερα μιλούν μεταξύ τους μέσω των εφαρμογών των social media. Ερευνα έχει δείξει ότι το 78% των παιδιών ηλικίας 5-12 χρησιμοποιεί το Ιντερνετ, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 90% στη διετία των 10 έως 12 ετών. Οι διαδραστικές συσκευές διεγείρουν τα παιδιά και τους εφήβους, εν μέρει εξαιτίας της μπλε ακτινοβολίας της οθόνης τους, και οι σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις είναι προδιαγεγραμμένες και έχουν επισημανθεί σε κάθε τόνο προς τους γονείς. Τα παιδιά, καθώς έχουν εθιστεί στη χρήση Διαδικτύου, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, ερμηνεύουν την πραγματικότητα και τα συναισθήματα στρεβλά, μέσα από τον αχρωμάτιστο τόνο μιας διαδικτυακής κουβέντας ή των emoticons.
Η ευθύνη είναι αποκλειστικά των γονιών, οι οποίοι δεν αποφασίζουν να θέσουν όρια στη σχέση του παιδιού τους με το Διαδίκτυο. Και να σκεφτεί κανείς ότι συνήθως μιλάμε για νέους γονείς, στη δεκαετία των 30 ή των 40. Από την άλλη, βρίσκω απολύτως ορθή και χαριτωμένη την επιλογή που έκανε ο Χρήστος Ζαμπούνης, στο τελευταίο Mancode της κυριακάτικης «Καθημερινής», να βάλει στη «μαύρη» λίστα όσους γονείς δίνουν τάμπλετ στα παιδιά τους στο εστιατόριο. Αντιθέτως, ο κ. Ζαμπούνης επικρότησε τα παιδιά που συζητούν με τους γονείς τους, δείχνοντας πως περνούν ποιοτικό χρόνο σε μία έξοδό τους.
Παντού –σε εστιατόρια, καφετέριες, ακόμη και σε οικογενειακά τραπέζια δίπλα σε παππούδες, θείους και ξαδέλφια– παιδιά καταστρέφουν τα μάτια τους και το μυαλό τους παίζοντας εμμονικά με μία συσκευή, την ίδια ώρα που οι γονείς χαζολογούν είτε μιλώντας με τους οικείους είτε στο δικό τους τηλέφωνο.
Η αξία των καλών κανόνων συμπεριφοράς στον δημόσιο βίο έχει υποχωρήσει, δίνοντας χώρο στην έλλειψη κομψότητας. Βλέπεις την κατάχρηση γύρω σου και δεν μπορείς να κάνεις μια παρατήρηση προς τους συνδαιτυμόνες σου και τα παιδιά τους! Η πολιτική ορθότητα θέτει τα (μη) όρια γαρ! Τυχεροί οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να «αφηνιάζουν» στο κινητό τους. Βασίζονται στην καλοσύνη όλων εμάς, των ευγενών ξένων!
Πηγή: Καθημερινή