Πάσχος Μανδραβέλης
Αντάριασαν πάλι τα κοινωνικά δίκτυα, αυτή τη φορά με αφορμή ένα τσιγάρο. Ο ηθοποιός κ. Βασίλης Μπισμπίκης απαθανατίστηκε σε ένα νυχτερινό κέντρο χαριεντιζόμενος με την τραγουδίστρια κ. Δέσποινα Βανδή και κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα τσιγάρο. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είδε (ή κάποιος του επεσήμανε) τη φωτογραφία και παρενέβη: «Επειδή ο αντικαπνιστικός νόμος και ισχύει και εφαρμόζεται, ήδη με βάση αυτήν την φωτογραφία κινείται η διαδικασία να επιβληθεί το πρόστιμο στο μαγαζί και σε όσους παρανομούν. Ο νόμος ισχύει για όλους και το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ», έγραψε στο Twitter (26.12.2022).
Αυτό, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε αίσθηση, όχι τόσο γιατί ένας υπουργός παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και από τα κοινωνικά δίκτυα. Περισσότερο διότι θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας αντικαπνιστικός νόμος ο οποίος ενίοτε εφαρμόζεται. Ομως η προαναγγελία του προστίμου ήταν η αφορμή και για να ξεχυθεί η συνήθης χολή στα κοινωνικά δίκτυα.
Το πρώτο επιχείρημα είναι γνωστό: «Καλά, εκεί βρήκε να εξαντλήσει την αυστηρότητά του; Δεν κοιτάει που…». Η αλήθεια είναι ότι οι υπουργοί, το κράτος εν γένει και τα όργανά του δεν τα βλέπουν όλα· κι ευτυχώς, εδώ που τα λέμε, διότι εκτός από το σκάνδαλο των επισυνδέσεων θα είχαμε και πρόβλημα «επιβλέψεων». Το ερώτημα είναι: τι πρέπει να κάνει ένα όργανο του κράτους αν τύχει και δει κάτι; Να στρέψει το βλέμμα αλλού; Να κάνει ότι δεν είδε, επειδή δεν κατάφερε να δει ότι και σε άλλα μέρη δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός;
Η μομφή «δεν κοιτάει που…» είναι συνήθης και εφαρμόζεται παντού. Παλιότερα, όταν γκρεμιζόταν κανένα αυθαίρετο (τώρα όλα νομιμοποιούνται) το παράπονο ήταν ίδιο: «το δικό μας σπιτάκι των 200 τ.μ. βρήκε να γκρεμίσει, ενώ υπάρχουν άλλα των 500 τ.μ.;»· «Εμάς κυνηγά η εφορία που έχουμε κέρδη 50.000 ευρώ και δηλώνουμε εισόδημα 5.000 ευρώ; Δεν κοιτάει που άλλοι βγάζουν εκατομμύρια;»
Η δεύτερη μομφή έχει να κάνει με τις προθέσεις του υπουργού: «το κάνει αυτό για να κερδίσει ψήφους». Πιθανό, αλλά και ανεξιχνίαστο. Επειδή η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος γι’ αυτό απαγορεύονται οι δίκες προθέσεων, αλλά κρίνονται μόνο τα αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε παραβίαση του νόμου και αναγγελία προστίμου. Αν ο κ. Πλεύρης το έκανε διότι θέλει να κερδίσει ψήφους, μισεί το κάπνισμα, ή δεν του άρεσε η μάρκα του τσιγάρου που είχε στα χέρια του ο κ. Μπισμπίκης είναι δευτερεύον και αφορά την επιστήμη της ψυχολογίας, όχι τη διοίκηση. Συνεπώς, κάθε υπουργός Υγείας πρέπει να επικρίνεται όταν κάνει τα στραβά μάτια και όχι όταν τα ανοίγει, έστω περιστασιακώς…
Πηγή: Καθημερινή