Τ255: Βρετανικές SAS δυνάμεις

Τ255: Βρετανικές SAS δυνάμεις

- in Ταυτότητα
0

“Αν τους είδατε να έρχονται ή να φεύγουν δεν είναι SAS” (Special Air Service – Ειδικές Υπηρεσίες Αέρος): αυτό είναι ένα ρητό με το οποίο είναι γνωστές αυτές οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις.

Κάθε χώρα έχει τις δικές της “ειδικές δυνάμεις” που αναλαμβάνουν επιχειρήσεις που ούτε οι αστυνομίες ούτε οι κανονικές ένοπλες δυνάμεις στρατού, ναυτικού ή αεροπορίας αναλαμβάνουν. Οι Ρώσοι επίσης έχουν υποτίθεται τις ελίτ αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Οι Αμερικανοί έχουν τις αμφίβιες δυνάμεις SEAL για επιχειρήσεις ξηράς και θαλάσσης. Οι Ισραηλινοί έχουν εξαιρετικές ειδικές δυνάμεις του στρατού. Υποθέτω και η Κίνα έχει παρόμοιες. Με την τρομοκρατία να έχει αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα, αυτές οι χώρες χρειάζονται πια πολύ καλά εκπαιδευμένες ειδικές δυνάμεις. Οι πιο φημισμένες είναι οι SAS.

Στην Ουκρανία οι Ρώσοι, που είδαν τις δικές τους ελίτ να αποδεκατίζονται από τους Ουκρανούς ξανά και ξανά, πιστεύουν πως οι Ουκρανοί έχουν τη βοήθεια αντρών των βρετανικών SAS. Αυτό έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

Ο Βρετανός συγγραφέας R.M. Walker περιγράφει σε σύντομο άρθρο του στο Διαδίκτυο τη στιχομυθία του με έναν Ρώσο συνταξιούχο αξιωματικό στο Βερολίνο. Ο Ρώσος, λέει, πρέπει να ανήκε στην GRU (=KGB, Μυστικές Υπηρεσίες, τώρα FSB).

Η συζήτησή τους κάποια ώρα στράφηκε στους SAS.

“Έχουν,” είπε ο Ρώσος, “λάθος ρητό Who Dares Wins (=Όποιος τολμά νικά). Δεν αποδίδει τη δράση και τον χαρακτήρα τους. Πολύ πιο ακριβές ρητό για αυτούς θα ήταν “Από πού στον διάβολο εμφανίστηκαν!”

Ο Ρώσος ήταν τρομερά εντυπωσιασμένος. Και, μα την αλήθεια δεν είχε άδικο, όχι εντελώς. Οι SAS πράγματι είναι, σχολιάζει ο Walker, εξαίρετοι εκτελεστές αποστολών.

“Κάποτε,” συνέχισε ο Ρώσος, “Ευχόμουν να ήμουν στη δική σας πλευρά. Κανείς με σώας τας φρένας δεν θα τα έβαζε με τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς και τους Βρετανούς συγχρόνως. Οι Γερμανοί θα κάνουν τη δουλειά τους λαμπρά με ακρίβεια. Οι Αμερικανοί θα διαθέσουν τα λογισμικά και νέα όπλα σε αφθονία. Μα οι Βρετανοί SAS θα εκτελέσουν το τελευταίο πιο τρελό πράγμα που θα περίμενε κανείς και αυτό σε τρομάζει!”

Και μετά ανέφερε το αστείο μα πραγματικό περιστατικό όταν ο Μολότοφ επισκέφθηκε τον Ρίμπεντροπ στο Βερολίνο το 1940 και τον ρώτησε τι σκόπευαν να κάνουν οι Γερμανοί με τους Βρετανούς.

Οι Ρίμπεντροπ τον διαβεβαίωσε πως οι Βρετανοί είχαν ξοφλήσει χάρη στη Λουφτβάφε, τη γερμανική αεροπορία που τους βομβάρδιζε καθημερινά. Δεν χρειαζόταν να τους σκέφτεται κανείς.

Και τότε ο Μολότοφ ρώτησε: “Τότε γιατί συναντιόμαστε σε ένα καταφύγιο με υπερενισχυμένο τσιμέντο και αντιαεροπορικά σε κάθε γωνιά;”

Αυτά από τον Γουόλκερ. Υπάρχουν δυο ταινίες. Η μια λέγεται 6 Days (στο Netflix) και δείχνει πώς οι SAS εισέβαλαν στην Ιρανική πρεσβεία, η οποία είχε καταληφθεί από τρομοκράτες, και την απελευθέρωσαν. Η άλλη (S.A.S Ομάδα Ειδικών Καταδρομών στο Cosmote) δείχνει με μια φαντασιακή πλοκή την απαιτητική εκπαίδευση των SAS. Ενδεχομένως, υπάρχουν και άλλες που δεν θυμάμαι.

“Αν τους είδατε να έρχονται ή να φεύγουν, δεν είναι SAS”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *