Η συγκίνηση δεν μπορεί να είναι viral

Η συγκίνηση δεν μπορεί να είναι viral

Ξένια Κουναλάκη

Oι φωτογραφίες και τα βίντεο που προέρχονται από την Ουκρανία και κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται viral, μεταδίδονται δηλαδή από χρήστη σε χρήστη με την ταχύτητα ενός ιού. Η συγκίνηση που προκαλούν όμως δεν είναι ενιαία. Άλλος κλαίει με το κοριτσάκι που τραγουδάει στα ουκρανικά το «Frozen» και γύρω γύρω οι –συγκεντρωμένοι στο καταφύγιο– συγγενείς και φίλοι σταματούν να μιλούν και μαγνητοσκοπούν την καλλίφωνη πιτσιρίκα με τα κινητά τους, σαν να θέλουν να απαθανατίσουν τη στιγμιαία χαρά μέσα στον ζόφο του πολέμου. Ένα σπουργίτι που προβάλλει πίσω από την πλάτη ενός Ουκρανού στρατιώτη ή η απαγγελία των στίχων «Ποιος θα σου πει τα νέα του θανάτου μου» στα φαρσί από άλλον συμπατριώτη του εθελοντή προκαλούν ανατριχίλα σε κάποιους γιατί δεν είναι σαφές αν αποτελούν ξόρκια για την παγωμάρα του χιονιού ή χρονικά προαναγγελθέντων θανάτων. Οι ζωόφιλοι ταυτίζονται με όσους παίρνουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους, παρά την αγωνία να φύγουν πριν φθάσουν στις πόλεις οι ρωσικές δυνάμεις. Μια μικροσκοπική ηλικιωμένη που απομακρύνεται από μια πόλη μέσα σε καρότσι σούπερ μάρκετ ή στην αγκαλιά ενός διασώστη που περνά μια κατεστραμμένη γέφυρα φέρνει δάκρυα στα μάτια όσων έχουν αναμνήσεις από τη γιαγιά τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που παρακολουθούν τη μετεξέλιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από εθνικό κωμικό σε εθνικό ήρωα, από κατά τύχη πρόεδρο σε Ουκρανό Ουίνστον Τσώρτσιλ. Οι σέλφι, οι ομιλίες του, οι αναρτήσεις και η ξεροκεφαλιά του να μην εγκαταλείπει τη χώρα εμπνέουν όσους είχαν απογοητευτεί από την πολιτική και τους πολιτικούς. Τα καροτσάκια, παρατεταγμένα σε κάποια πολωνική πόλη, που περιμένουν να ξεχυθούν μέσα από τα βαγόνια τρένων παιδιά που θα τα χρησιμοποιήσουν ως οχήματα, είναι άλλη μια σπαρακτική σκηνή των τελευταίων ημερών.

Αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα λιγότερο γνωστό στιγμιότυπο από τον πόλεμο, θα έλεγα ότι με συγκλόνισε η εικόνα ενός νεαρού ζευγαριού στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου. Το αγόρι κρατάει το χέρι της κοπέλας σφιχτά. Έχουν γράψει λεπτομερώς σε ένα χαρτόνι τι μπορούν να προσφέρουν στους Ουκρανούς πρόσφυγες που καταφθάνουν: «ένα δωμάτιο για τόσες εβδομάδες». Το μήνυμα είναι γραμμένο στα αγγλικά. Τους φαντάζομαι μαζί το προηγούμενο βράδυ να πατούν καλά τον παχύ μαρκαδόρο για να μπορούν να διακρίνουν την προσφορά όσοι καταφθάνουν κατάκοποι μέσα στη νύχτα σε μια άγνωστη χώρα. Το βλέμμα των δύο ερωτευμένων δείχνει ανυπομονησία. Έχουν περίσσευμα αγάπης και θέλουν να το μοιραστούν.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *