Ιωάννα Μάνδρου
Επιτέλους, η σηµερινή κυβέρνηση αποφάσισε να σπάσει τον τοίχο άρνησης που είχε χτιστεί για δεκαετίες από το πολιτικό σύστημα –με συνεπικουρία του καθηγητικού κατεστημένου–, εξαγγέλλοντας την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται, όχι μόνον στην ίδρυσή τους, έστω και με καθυστέρηση ετών, αλλά στο ότι αυτή θα γίνει χωρίς να απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση του πολυσυζητημένου άρθρου 16. Κάτι τέτοιο θα μετέθετε την υλοποίηση της απόφασης για χρόνια αργότερα, καθώς η όποια συνταγματική μεταβολή αποτελεί αρμοδιότητα της επόμενης Βουλής, δηλαδή μετά το 2027.
Η λύση που βρέθηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, πριν από τη μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση, στηρίζεται στο ενωσιακό, στο ευρωπαϊκό δηλαδή, δίκαιο, που εφαρμόζεται και στη χώρα μας και το οποίο υπερισχύει του συντάγματος.
Και ενώ τώρα οι αρμόδιοι της κυβέρνησης βρήκαν τη λύση για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, εντύπωση προκαλεί ότι η συγκεκριμένη λύση είχε υποδειχθεί και μάλιστα με αδιαμφισβήτητη επιστημονική και νομική θεμελίωση από το 2018!
Τη σημαντική αυτή μελέτη, που έλυνε το θέμα με τη συνταγματική απαγόρευση (άρθρο 16) για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είχε εκπονήσει πέντε χρόνια πριν –και είχε δημοσιευθεί– ο σημερινός πρόεδρος ενός εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, που διετέλεσε πρόσφατα και υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ωστόσο, η επιστημονική τεκμηρίωση Σαρμά δεν αξιοποιήθηκε και δεν αποτέλεσε τη βάση για να προχωρήσει η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., κάτι που αν είχε γίνει θα λειτουργούσαν ήδη ΑΕΙ με τα αυτονόητα οφέλη για την παιδεία, την οικονομία και τη διεθνή επιρροή της Ελλάδας σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα έλεγε κανείς και ευχής έργον να προχωρήσει, έστω και τώρα, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά οι καθυστερήσεις έχουν πάντα το κόστος τους.
Και κάτι για την Ιστορία. Πέραν της επιστημονικής μελέτης Σαρμά, πάνω στην οποία «πάτησε» σήμερα η κυβέρνηση, το μακρινό 1998 πέντε ανώτατοι δικαστικοί του ΣτΕ είχαν καταγράψει μια ιστορική μειοψηφία στην απόφαση της Ολομέλειας, που είχε «σφραγίσει» το άρθρο 16 του Συντάγματος, όταν το ΣτΕ αποφάσισε πως δεν επιτρέπεται με τίποτα από το Σύνταγμα να λειτουργήσουν και στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αυτοί οι ανώτατοι δικαστικοί, τότε που το θέμα αυτό είχε προσλάβει διαστάσεις… θρησκευτικής πίστης, είχαν τολμήσει να πουν αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση σήμερα. Οτι δηλαδή ιδιωτικά AEI μπορούν να ιδρυθούν και στη χώρα μας. Ανάμεσα σε αυτούς τους τολμηρούς ανώτατους δικαστές ήταν και δύο μετέπειτα πρόεδροι του ΣτΕ, από εκείνους που στη μεγάλη διαδρομή του δικαστηρίου, μεταξύ πολλών άλλων, ξεχώρισαν. Ο Αθανάσιος Ράντος και η Ειρήνη Σαρπ. Αλλά ούτε κι αυτή η φωνή ακούστηκε στα 25 χρόνια που πέρασαν από τότε. Χάθηκε στις πολιτικές ιδεοληψίες και τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, που καθορίζουν τις τεράστιες υστερήσεις που έχουν πάει τη χώρα μας πίσω σε πάρα πολλά…
Πηγή: Καθημερινή