Ηλίας Μαγκλίνης
Το πιο εύκολο, όταν προκύπτουν φυσικές και τεχνικές καταστροφές, είναι να λαϊκίσουμε. Πού είναι το κράτος, η κυβέρνηση ευθύνεται κ.ο.κ. Την έχουμε πρόχειρη στην Ελλάδα αυτή την γκρίνια.
Ωστόσο, μέσα στον τελευταίο μόνον μήνα έχουν συμβεί διάφορα περίεργα: δύο μπλακ άουτ, όχι σε κάποια απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας αλλά στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών και στην Υδρα. Αν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας η διακοπή ηλεκτροδότησης διήρκεσε κάποιες ώρες, στην Υδρα, εν μέσω Αυγούστου μάλιστα, διήρκεσε 34 ολόκληρες ώρες σε συνδυασμό με τη διακοπή της ύδρευσης.
Ισως να μην το έχουμε καταλάβει καλά, αλλά χωρίς αυτή τη φορά να θρηνήσουμε (ευτυχώς!) νεκρούς, η Υδρα υπέστη ένα είδος καταστροφής – σίγουρα οικονομικής. Στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν, το ιστορικό, πανέμορφο νησί του Σαρωνικού ήταν σαν να έδιωχνε όλους τους επισκέπτες, Ελληνες και ξένους.
Προβλήματα ηλεκτροδότησης όμως έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας αυτές τις μέρες (Ανω Βούλα, Σκόπελο, Τήνο), όπως επίσης προβλήματα υδροδότησης σε εννέα δήμους της Αττικής.
Από τη μια, λοιπόν, έχουμε μια ομοβροντία βλαβών και από την άλλη, φονικές επιθέσεις και ληστείες στου Φιλοπάππου, βανδαλισμούς στο Βυζαντινό Μουσείο (με τη χαλαρή αντίδραση της αρμόδιας υπουργού) και τη ληστεία στον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκας, όπου οι εισπράξεις ενός Σαββατοκύριακου (περί τις 19.000 ευρώ) παρέμεναν αφύλαχτες στον αφύλαχτο χώρο, σε ένα νησί χωρίς ηλεκτρικό. Κι όλα αυτά, στην κατάληξη ενός καλοκαιριού που στιγματίστηκε από την απίστευτη τραγωδία με την πυρκαγιά στο Μάτι.
Εάν τα δει κάποιος μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά, θα θυμηθεί άλλα αντίστοιχα, π.χ., σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης είχε παρουσιάσει ένα καλοκαίρι και η Αίγινα, πριν από χρόνια. Δεν υπάρχει κάτι πρωτοφανές εδώ. Ολα μαζί όμως, μέσα σε έναν μήνα, είναι σαν να «φωνάζουν».
Χαλάρωση του κρατικού τομέα; Αποδιοργάνωση; Προχειρότητα; Παρατεταμένη έλλειψη συντήρησης και απουσία ελέγχων; Αντικατάσταση έμπειρων αρμόδιων κρατικών στελεχών με ημετέρους; Συνέπειες της χρόνιας οικονομικής κρίσης;
Η σημερινή κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη επιδείξει επιθετική επικοινωνιακή πολιτική (έως και τα θύματα και οι συγγενείς τους στο Μάτι στοχοποιήθηκαν έπειτα από μια όντως πρωτοφανή καταστροφή, την οποία, στο κάτω κάτω, δύσκολα θα αποσοβούσε οποιαδήποτε –ελληνική– κυβέρνηση) και μια σταθερή εμμονή στη διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. Ως προς τη διοικητική μέριμνα, ωστόσο, επικρατεί μια προκλητική αδιαφορία.
Οχι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν ρεσιτάλ αποτελεσματικής διοικητικής οργάνωσης, κάθε άλλο. Ομως με τα κυβερνητικά σχήματα που προέκυψαν μετά τον Ιανουάριο του 2015, η αίσθηση της χαλάρωσης μοιάζει πλέον με αυτοσκοπό.
Από τον ανασχηματισμό, δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά, ειδικά πάνω σε αυτά τα προβλήματα. Οχι τόσο επειδή τίθεται ζήτημα ανικανότητας όσο μιας άρρωστης νοοτροπίας.
Πηγή: Καθημερινή