Ενα ρέκβιεμ για τα αιολικά

Ενα ρέκβιεμ για τα αιολικά

Πάσχος Μανδραβέλης

Η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων είναι, όπως θα έλεγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, «ένας γρίφος τυλιγμένος σ’ ένα μυστήριο, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σ’ ένα αίνιγμα». Ουδείς διευκρινίζει πού πρέπει να γίνουν, αλλά όλοι ξέρουμε πού δεν πρέπει να τοποθετηθούν. Δεν πρέπει (φυσικά) να μπουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αλλά ούτε και σε ακατοίκητες, διότι η απουσία ανθρώπων τις κάνει «ανείπωτου κάλλους». Δεν πρέπει να μπουν σε τουριστικά νησιά όπως η Τήνος, αλλά ούτε σε απομονωμένες βραχονησίδες όπου συντελείται «η δημιουργία πολλών ενδημικών ειδών και υποειδών φυτών, ασπόνδυλων και ερπετών, ειδών που δεν απαντούν πουθενά στον κόσμο» (Π. Παφίλης, «Οικοσύστημα με ιδιαιτερότητες», «Καθημερινή», 26.5.2021). Δεν πρέπει να μπουν στη Γυάρο διότι είναι «ένα νησί τεράστιας ιστορικής σημασίας, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές του λαού…» (Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, 25.5.2021), αλλά ούτε στα βουνά, διότι εκεί αγωνίστηκαν όσοι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στη Γυάρο.

Τώρα η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέρριψε τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για χωροθέτηση και λειτουργία των αιολικών σταθμών στις περιοχές «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα» και «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» των Αγράφων σε ύψος 1.800 έως 2.000 μέτρων. Οπως γράφει, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σημαντικών επιπτώσεων για τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας και πανίδας, ούτε υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η βεβαιότητα ότι η εν λόγω επέμβαση δεν θα επηρεάσει την περιοχή σε σχέση με την ακεραιότητά της και ότι δεν θα οδηγήσει σε οριστικό εκτοπισμό των ειδών πανίδας και ορνιθοπανίδας από την περιοχή των Αγράφων».

Η αλήθεια είναι πως στη ζωή μας «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο». Εδώ στην εκκλησία πάει κάποιος και, εκεί που δεν το περιμένει, μπορεί να αρπάξει κορωνοϊό. Τα άπειρα ενδεχόμενα της καθημερινής μας ζωής, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν, δεν σταμάτησαν την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ουδείς μένει κλεισμένος στο σπίτι του διότι «απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό η βεβαιότητα» ότι δεν θα τον πατήσει αυτοκίνητο.

Δεν έχουμε γνώση για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση· είναι και αυτή «ένας γρίφος τυλιγμένος σ’ ένα μυστήριο, τοποθετημένο μέσα σ’ ένα αίνιγμα». Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι μια τόσο ευρεία και ασαφής απόρριψη αποτελεί το ρέκβιεμ για την αιολική ενέργεια. Αν δηλαδή στα Άγραφα «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης σημαντικών επιπτώσεων», γιατί να μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο στη Λοκρίδα ή στη Φλώρινα, όπου επίσης σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες;

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *