Θεσμοί βρίσκονται σε πολιορκία

Θεσμοί βρίσκονται σε πολιορκία

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Η συζήτηση στην αγορά, με αφορμή την εσπευσμένη αποχώρηση του κ. Νίκου Σακελλαρίου από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, στρέφεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στην αποκάλυψη ενδεχόμενης κυβερνητικής παρέμβασης. Οπως είναι γνωστό, το ακυρωτικό δικαστήριο του κράτους, ένας από τους θεσμούς καλής (ή, κακής) διοίκησης, συζητεί αυτή την περίοδο τις αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που έχουν καταθέσει συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών και ενώσεις συμφερόντων πολιτών κατά του νόμου Κατρούγκαλου.

Είναι παράδοξο ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ «σκηνοθέτησε» την προβλεπόμενη και υποχρεωτική, εντός «σαρακοστής», συνταξιοδότησή του, ως η πράξη του αυτή να αποτελεί μια κάποια αντίδραση σε θρυλούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Η λειψή γνώση των περίπλοκων λειτουργιών της δημοσιότητας εκ μέρους του ανώτατου δικαστικού εξηγεί πόσο ελλιποβαρής είναι η επίκληση, από τον κ. πρόεδρο, της αγανάκτησης για τις διαρροές των συζητήσεων που γίνονται εντός του όμορφου κτιρίου, πρώην Παρθεναγωγείου, όπου στεγάζεται το ΣτΕ. Χωρίς συζήτηση δεν υπάρχει δυνατότητα εμπεριστατωμένης και ορθολογικής απόφασης. Καμία συζήτηση, όμως, δεν μπορεί να μείνει κρυφή, ειδικώς όταν τα επί τάπητος θέματα επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητα των ανθρώπων και οι ανώτατοι δικαστές που λειτουργούν στο ιστορικό αυτό κτίριο δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν «αρσακειάδες» όταν οι διαρροές δεν τους αρέσουν, λησμονώντας ότι οι διαρροές είναι κανόνας στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι πιθανές, επειδή είναι συνήθεις, πλην όμως η ασυγχώρητη παρέμβαση στην πρόσφατη ιστορία του θεσμού υπήρξε αυτή η ίδια η επιλογή του κ. Σακελλαρίου από την ενδοκυβερνητική ομάδα που έχει καθοριστικό λόγο στα πράγματα της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Νίκος Παππάς, που περίμενε ότι ο αποχωρήσας πρόεδρος του ΣτΕ θα τα είχε καταφέρει καλύτερα με τον νόμο καθυπόταξης των καναλιών, έσπευσε να ειρωνευθεί τον –κατά τα λοιπά– συμπαθή συνταξιούχο, πλέον, αρχιδικαστή. Ομως ο «κολλητός» του πρωθυπουργού γνωρίζει πολύ καλά πως η πρώτη και κύρια παρέμβαση της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη λειτουργία του Συμβουλίου υπήρξε ο συγκεκριμένος διορισμός.

Αρκεί να συγκρίνει κανείς τις επιλογές προσώπων από τη σημερινή ομάδα στην εξουσία, με την πλειονότητα των προσωπικοτήτων που υπηρέτησαν τον θεσμό του ΣτΕ, για να επιβεβαιώσει τη φήμη για την επιμέλεια με την οποία το σημερινό κατεστημένο συντηρεί τις εκλεκτικές φιλίες του. Αν μάλιστα οι φήμες επιβεβαιωθούν, η προαλειφόμενη ως νέα πρόεδρος του ΣτΕ θα ξεκινήσει με το στίγμα, για δικαστή, της ομοιόστροφης φιλικής διάθεσης.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *