Πάσχος Μανδραβέλης
«Και τι του λέει τότε ο δικός μας; “Πρόσεχε, Ερντογάν, διότι η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και όχι σουλτάνο”. Πέντε-μηδέν, δικέ μου. Πέντε-μηδέν. Βλέπεις πώς παίζουν μπαλίτσα;» Κάπως έτσι εξελίσσεται η πολιτική συζήτηση στους καφενέδες της χώρας μετά την «αποστομωτική» απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος ενεφανίσθη ντυμένος ως Πάνος Καμμένος με στολή παραλλαγής και δήλωσε την περασμένη Κυριακή (1.4.2018) ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας «μου είχε πει πως σε 10-15 ημέρες θα κανόνιζε την υπόθεση. Πέρασαν μέρες, πέρασαν μήνες και ακόμη να το κανονίσει και να παραδοθούν οι 8 γκιουλενιστές».
Να σημειώσουμε ότι στην απάντηση του Μαξίμου δεν διαψεύδονται κατηγορηματικά οι αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου. Λέει απλώς τι κάνει ο πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής χώρας…
Ενώ όλοι ανησυχούν για πιθανά στρατιωτικά ατυχήματα στο Αιγαίο, έχουμε καθημερινά διπλωματικά ατυχήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Από τη μια έχουμε τα παραληρήματα του κυβερνητικού εταίρου και ηγέτη του τουρκικού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για τον «πάτο της θάλασσας [που] είναι γεμάτος με τους παππούδες όσων εκστόμισαν κενά λόγια» και από την άλλη τον ημέτερο κ. Πάνο Καμμένο που θυμήθηκε το 1821.
Το πρόβλημα όμως είναι πως με εκκενώσεις λόγων δεν βάφονται αυγά. Η ελληνική κυβέρνηση πελαγοδρομεί χωρίς σχέδιο και οι απανωτές γκάφες εκθέτουν τη χώρα χωρίς να την κάνουν πιο ασφαλή. Οι εξυπνάδες του Μεγάρου Μαξίμου και οι διαρκείς φραστικές προκλήσεις του κ. Πάνου Καμμένου (πρέπει να τα ξεχωρίζουμε πλέον αυτά, αφού στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλά κέντρα άσκησης εξωτερικής πολιτικής) είναι έπεα προς εσωτερική κατανάλωση και δεν προσθέτουν το παραμικρό στη θωράκιση της χώρας.
Οταν δύο χώρες κινούνται, έστω για διαφορετικούς λόγους, σε χαοτικές τροχιές, κάνουν πιθανή (μην πούμε κι αναπόφευκτη) τη σύγκρουση. Για την Τουρκία δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, παρά μόνο υπομονή και να είμαστε σε εγρήγορση. Η κυβέρνηση όμως πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τις εκλογές· πρώτη φορά στη μεταπολίτευση για πραγματικά εθνικό θέμα. Είτε λέει αλήθεια είτε ψέματα ο Ερντογάν περί υποσχέσεων Τσίπρα για τους οκτώ, πρέπει ένας άλλος πρωθυπουργός να διαχειριστεί το θέμα. Από την άλλη, η αυτονόμηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας από τις εθνικές και κυβερνητικές επιλογές θα κοστίσει πολλά.
Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής για τη σοβαρή διαχείριση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Κι αν η ζημιά της διαπραγμάτευσης με τα πουκάμισα έξω κόστισε από 80 ώς 200 δισ., τούτη η διαπραγμάτευση με τα ζωνάρια λυμένα μπορεί να έχει ανυπολόγιστες ζημιές. Δεν είναι ανάγκη να τις υποστούμε κι αυτές.
Πηγή: Καθημερινή