Αθανάσιος Έλλις
Εθισμένοι στον αρνητισμό που συχνά καταλήγει σε μηδενισμό, βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας ζοφερό. Ολο και πιο συχνά αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ότι η χώρα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει, και πως όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις των πολιτικών και των οικονομολόγων για το αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τελικά μόνο 1,4% και όχι 2,7%, όπως προέβλεπαν κάποιοι, αποτελούν ανούσιες θεωρητικές περιηγήσεις τη στιγμή που το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο.
Και, ξαφνικά, εκεί που νομίζεις ότι η χώρα τελείωσε, ότι τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει, βλέπεις κάποια νέα παιδιά να μιλούν, να καταθέτουν σκέψεις, να προβάλλουν καινοτόμες ιδέες, και μένεις έκπληκτος. Και αναρωτιέσαι μήπως ήσουν υπερβολικά αρνητικός. Μήπως σε έχει παρασύρει η περιρρέουσα καταθλιπτική καθημερινότητα.
Μήπως το παιχνίδι δεν έχει χαθεί.
Μέσα στο γκρίζο περιβάλλον, βλέπεις να ξεπηδούν μπροστά σου νέοι, φοιτητές, επαγγελματίες, φίλοι που ιδρύουν startups, managers, σαν αχτίδες αισιοδοξίας και ελπίδας. Αυτοί θα προσπαθήσουν να μας απομακρύνουν από τη σκοτεινή ελληνική πραγματικότητα στη διάρκεια του συνεδρίου «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας» που πραγματοποιείται το επόμενο τριήμερο, για όγδοη χρονιά, στο Μέγαρο Μουσικής.
Στη συνάντηση που έχει εξελιχθεί σε θεσμό και προσελκύει όχι απλά εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες νέους και όχι μόνο, συζητούνται οι παγκόσμιες τάσεις, ευκαιρίες, προκλήσεις. Περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν τα δεκάδες πάνελ και τις συζητήσεις.
Συχνά μιλάμε για το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, και είναι αλήθεια. Το οποίο, καλώς ή κακώς, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης μπορεί να αξιοποιηθεί με μικρότερο κόστος, τόσο από εγχώριους επιχειρηματίες όσο και από ξένους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους. Το επιβεβαίωσε η πρόσφατη απόφαση της Tesla για τη δημιουργία κέντρου έρευνας και τεχνολογίας στην Αθήνα.
Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος για την Ελλάδα της κρίσης. Είναι μια χώρα που προσφέρει σήμερα ευκαιρίες, τις οποίες δεν έχουμε την πολυτέλεια, αλλά ούτε το δικαίωμα, να αφήσουμε να χαθούν.
Πολλά λέγονται για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο προφανώς έχει πολλές στρεβλώσεις και αδυναμίες. Ωστόσο παράγει εξαιρετικά μυαλά, τα οποία όταν βρεθούν στο σωστό εργασιακό περιβάλλον μεγαλουργούν. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η ωφέλιμη για όλες τις πλευρές διασύνδεση του πανεπιστημίου με τον επιχειρηματικό κόσμο, μια πρακτική που στην Ελλάδα έχει δαιμονοποιηθεί. Είναι και αυτή μία από τις παθογένειες της χώρας, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια σταδιακά υποχωρεί.
Το ζητούμενο είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα παράγει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα είναι σε θέση να στελεχώσει τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα σε δράσεις που όλα δείχνουν ότι θα κυριαρχήσουν στο μέλλον, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και τα data analytics.
Στο «Πανόραμα» τα μέλη της νέας ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, αυτής που τώρα γεννιέται και τολμά τα πρώτα βήματα, θα μιλήσουν και θα ακούσουν, θα καταθέσουν προβληματισμούς και, τελικά, θα ξεδιπλώσουν το όραμά τους για ένα μέλλον που θα στηρίζεται πρωτίστως στην υγιή καινοτομία, η οποία αποτελεί σήμερα τη μόνη διέξοδο, ιδιαίτερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα.
Πηγή: Καθημερινή