Σεραφείμ Κωνσταντινίδης
Εδειχναν χαριτωμένοι. Πάντα ακούγονται ευχάριστα οι λαϊκιστές. κυρίως στην αρχή. «Εμείς θα παίζουμε τον ζουρνά κι αυτοί θα χορεύουν», έλεγε το 2014 ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις αγορές. Από τότε άλλαξαν πολλά, αλλά κάτι έμεινε. Η άγνοια κινδύνου, που πηγάζει από την ίδια αντίληψη. Την περιφρόνηση των αγορών επειδή «…η πολιτική είναι πάνω από αυτές και όταν δουν αναπτυξιακό σχέδιο και γρήγορη λύση στο χρέος θα συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα, γιατί και αύριο θα θέλουν να κερδίζουν». Τα πράγματα είναι απλά. Κάποιοι κατώτεροι απλά θέλουν να κερδίζουν χρήματα και υπάρχουν οι άλλοι, οι αγωνιστές, οι εκλεκτοί που προορίζονται να κυβερνούν…
Γι’ αυτό αποδέχθηκαν εύκολα τη γερμανική ιδέα για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Να ασκήσουν τη δίκαιη (προφανώς) πολιτική που είναι ταγμένοι να εφαρμόζουν. Δεν χρειάζονταν επιπλέον δεσμεύσεις που έπρεπε να επικυρωθούν από κάποια κοινοβούλια. Θα βγαίναμε στις αγορές αφού δημιουργούσαμε ένα «μαξιλάρι», δηλαδή να δανειστούμε και να βάλουμε στην άκρη 18-20 δισ. ώστε να μας εμπιστευτούν όσοι μας δανείζουν, μετά το μνημόνιο. Γι’ αυτό σπεύσαμε να δανειστούμε, ώστε να δημιουργηθεί το απόθεμα. Το ενδεχόμενο να δεχθούμε χαμηλότοκη «προληπτική» πίστωση που θα αξιοποιούσαμε αν χρειαζόταν, απορρίφθηκε. Προτιμήσαμε να πληρώνουμε υψηλότερο επιτόκιο και επιπλέον δαπάνες παρά να είμαστε δεσμευμένοι.
Γι’ αυτό έγινε βιαστικά δημοπρασία επταετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5% που συγκέντρωσε ενδιαφέρον επενδυτών που είχαν όρεξη για ελληνικό ρίσκο. Σχεδόν οι μισοί από τους αγοραστές του ομολόγου ήταν hedge funds ή τράπεζες, δηλαδή οργανισμοί που μάλλον επιδίωκαν να πωλήσουν ομόλογα σε πελάτες τους…
Και ξαφνικά όλα άλλαξαν. Μια δυσοίωνη υποψία από την Ουάσιγκτον ανέτρεψε τη διεθνή αγορά. Η νέα ηγεσία της Fed θα τερματίσει την περίοδο χαμηλών επιτοκίων. Τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων μπορεί να ξεπεράσουν το 3%. Η υποψία και μόνον ότι τα επιτόκια των ισχυρών ομολόγων θα προσφέρουν καλύτερη απόδοση είχε επιπτώσεις. Κυρίως στο ευάλωτο ελληνικό. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 3,65% εκτινάχτηκε στο 4,46%. Σε δύο ημέρες πολλοί επενδυτές που μόλις είχαν τοποθετηθεί στο νέο ελληνικό ομόλογο πούλησαν. Έφυγαν ταχύτερα απ’ ό,τι εμφανίστηκαν! Στις αγορές ομολόγων καταγράφηκε συγκρατημένη επιδείνωση. Ωστόσο η απόσταση των άλλων από το ελληνικό ομόλογο μεγάλωσε.
Μια υποψία ήταν αρκετή για να διαλυθούν τα ροζ συννεφάκια που είχε φιλοτεχνήσει η κυβερνητική προπαγάνδα. Το σενάριο για ανεμπόδιστη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια δεν δουλεύει. Κρίμα, αλλά υπάρχει καλύτερο και είναι συναρπαστικό. Το διεφθαρμένο «παλιό καθεστώς». Και αν δεν βρεθούν αποδείξεις, μπορεί να προσκομιστούν στην κοινή γνώμη μαρτυρίες ανωνύμων, εικασίες, εκτιμήσεις. Ποιος άλλωστε δεν πιστεύει ότι όλοι ήταν διεφθαρμένοι; Προφανώς οι ένοχοι!
Πηγή: Καθημερινή