Απόστολος Λακασάς
Ο νόμος 4940 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ψηφίστηκε το 2022, με πρώτη εφαρμογή στους νεοδιόριστους οι οποίοι έπρεπε να αξιολογηθούν στο τέλος της πρώτης διετίας τους στο σχολείο για να μονιμοποιηθούν. Ο ίδιος όρος άλλωστε υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτοτε έχει αρχίσει μία διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες με διακύβευμα την αξιολόγηση. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), μάλιστα, έχει επιλέξει συνεχώς να προκηρύσσει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Κατά της ΔΟΕ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη το υπουργείο ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η ΔΟΕ να κηρύξει απεργία-αποχή, αυτή να κηρυχθεί παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο, να πάρει τη σκυτάλη η ΑΔΕΔΥ με ανάλογη προκήρυξη, να κηρυχθεί και αυτή παράνομη, και μετά να «επιστρέψει» η ΔΟΕ. Το υπ. Παιδείας προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο (η αγωγή έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο). Δουλειά να έχουν οι νομικοί! Οι νεοδιόριστοι έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στα στελέχη εκπαίδευσης που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση, στους συλλόγους διδασκόντων, στο υπουργείο Παιδείας και στους συνδικαλιστές.
Τι συμβαίνει στην πράξη; Οι περισσότεροι των νεοδιόριστων αξιολογούνται αναγκαστικά, διότι θέλουν να μονιμοποιηθούν και να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον. Η αξιολόγησή τους, ωστόσο, δεν είναι ουσίας. Για παράδειγμα, όπως περιέγραψε έμπειρος δάσκαλος, ο σχολικός σύμβουλος-αξιολογητής επικοινωνεί με τον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό-αξιολογούμενο και του συστήνει να φτιάξει ένα σχέδιο μαθήματος στο οποίο θα συμπεριλάβει απαραιτήτως χρήση τάμπλετ από τους μαθητές. Ο λόγος είναι προφανής. Βεβαίως η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι επιβεβλημένη στο μάθημα, φτάνει να μη γίνεται για τα… μάτια του αξιολογητή.
Ετσι, την ημέρα της επίσκεψης του συμβούλου στην τάξη, όλοι οι μαθητές δημοτικού χρησιμοποιούν τάμπλετ. Τις επόμενες ημέρες επιστρέφουν στο χαρτί, στο μολύβι και τη γόμα. Ολοι είναι ευχαριστημένοι!
Με δεδομένη τη μεγάλη γραφειοκρατία της αξιολόγησης, οι ρυθμοί για τους νεοδιόριστους είναι αργοί. Και όσο γίνονται νέοι διορισμοί, κομβικό ερώτημα είναι πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των περίπου 150.000 μονίμων νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών.
Αξίζει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε ποιος ευθύνεται για τις παρωδίες που παίζονται στο σώμα της ελληνικής εκπαίδευσης;
Πηγή: Καθημερινή