Ποιος φουσκώνει τον Ρουβίκωνα και ανοίγεται στην κοινωνία

Ποιος φουσκώνει τον Ρουβίκωνα και ανοίγεται στην κοινωνία

Ελευθερία Κόλλια

Η κλιμακούμενη δράση της αναρχικής ομάδας, η έρευνα της Δικαιοσύνης

«Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον». Η φράση-μότο σε κείμενο καταγγελτικό για τη Δικαιοσύνη έγινε φέιγ βολάν και πέταξε στον αέρα από τα χέρια μελών του Ρουβίκωνα κατά την «επίσκεψή» τους στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Με εντυπωσιακά κλιμακούμενη δράση τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της οποίας η μία «παρέμβαση» διαδέχεται την άλλη σε απόσταση μόλις λίγων ημερών, ο Ρουβίκωνας διεκδικεί πλέον σταθερή θέση στο σκηνικό της χώρας ως φαινόμενο κοινωνικό, που χρήζει ανατομίας και ασφαλώς διαχείρισης. Ερευνητές, διανοητές αλλά και εκπρόσωποι των Αρχών τονίζουν ότι έχει γίνει «εξόχως επικίνδυνος, πολιτικά», καθώς πολλαπλασιάζει με ραγδαίους ρυθμούς τα ερείσματά του στην κοινωνία, ως άλλος Ζορό, που αναλαμβάνει να υπερασπιστεί το δίκαιο των αδυνάτων. Το υποδηλούν ακόμη και πρόσφατα, ποσοτικά, στοιχεία ερευνών περί την ανοχή στη βία∙ τόσο εντυπωσιακά, που μπορούν να κάνουν εκπροσώπους της πολιτικής ζωής να χάσουν το χρώμα τους. 

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

«Ο Ρουβίκωνας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχική συλλογικότητα, απευθύνεται όμως σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό, έχει ανοίξει την ομπρέλα, με αποτέλεσμα να εντάσσεται στα κοινωνικού τύπου κινήματα. Προχθές ακόμη απηύθυνε πρόσκληση σε κόσμο που αντιμετωπίζει την απειλή του πλειστηριασμού για το ακίνητό του, υποσχόμενος βοήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες θα συνταχθούν μαζί του, ίσως όμως να μη θέλουν και να τον σταματήσουν» τονίζει η κυρία Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. «Με επιστημονικούς όρους, θα λέγαμε ότι ανήκει στα κινήματα “ήπιας δράσης” ∙ μιας δράσης “χαμηλού κόστους”, καθώς το κράτος δεν αναγκάζεται να πάρει κοστοβόρα μέτρα για να την ανακόψει. Τέτοια κινήματα συναντώνται συχνά στην Ισπανία, χώρα που διαθέτει μεγάλη και σοβαρή ιστορία ως προς τα κινήματα αναρχίας – θυμηθείτε ακόμη και το κίνημα των Αγανακτισμένων, από εκεί ξεκίνησε. Συναντώνται επίσης στη Λατινική Αμερική, σε χώρες όπως η Χιλή και το Μεξικό, με διαμαρτυρίες που έχουν να κάνουν με τη φτώχεια, το νερό, την καταστροφή του περιβάλλοντος από κατασκευαστικές εταιρείες, στον Αμαζόνιο».

Η παρέμβαση στην Ευελπίδων δεν έγινε, βεβαίως, τυχαία. Ο Ρουβίκωνας βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αφότου (τον Οκτώβριο του 2017) η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου διέταξε έρευνα μετά την «επίθεση» της συλλογικότητας σε γιατρό, στον «Ευαγγελισμό», τον οποίο απειλούσαν «γιατί παίρνει φακελάκι» –  όπως τουλάχιστον ισχυρίζονταν τα ίδια του τα μέλη σε σχετικό βίντεο.

Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συνενωθεί περισσότερες από δέκα δικογραφίες – υποθέσεις με πρωταγωνιστή τον Ρουβίκωνα, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική της φάση, με τη συνεργασία και της Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών, όπου έχει επιχειρηθεί η ταυτοποίηση μελών της συλλογικότητας. Και αυτό με μεγάλη δυσκολία, καθώς συνήθως φορούν κουκούλες ή πρωταγωνιστούν σε οπτικό υλικό θολό, που ενίοτε δείχνει μόνο πόδια. Οταν η επίθεση είναι στοχευμένη άλλωστε σε πρόσωπα, όπως συνέβη προσφάτως με συμβολαιογράφο, η κάμερα δεν έχει λόγο να εστιάζει παρά μόνο σε αυτόν που υφίσταται την «τιμωρία».

«Ζυγισμένες κινήσεις»

Παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει την έκβαση της έρευνας των δικαστικών αρχών, είναι εντούτοις σαφές ότι η μέχρι σήμερα πολύ προσεκτική δράση του Ρουβίκωνα κινείται στο φάσμα των πλημμελημάτων. «Θα υπέθετα ότι έχουν νομικό σύμβουλο, οι κινήσεις τους είναι εξαιρετικά ζυγισμένες» επισημαίνει πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει. «Στο σημείο αυτό, ο φόβος παίζει τον δικό του ρόλο, καθώς υπό το καθεστώς του κάποιοι οι οποίοι έχουν υποστεί επιθέσεις ή, έστω, έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρές τους, προτιμούν να μην περάσουν στην αντεπίθεση δικαστικά, στη δεύτερη περίπτωση επιλέγουν να κρατήσουν διά παντός το στόμα τους κλειστό».

Το γεγονός ότι «η ομάδα παίζει στα όρια της νομιμότητας» έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του λίγο προτού εκπνεύσει το 2017. Ο ίδιος είχε δεσμευθεί τότε, με δεδομένες και τις επιθέσεις σε πρεσβείες ξένων χωρών, ότι «θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα». Δεν είχε διστάσει μάλιστα να τονίσει ως προς τα μέλη της ότι «δεν αποκλείεται να κατηγορηθούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κακουργηματικές πράξεις».

Οπως και να έχει, ο κ. Τόσκας, όπως και συνολικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δεχθεί και εξακολουθεί να δέχεται σφοδρότατη κριτική, για ανοχή άνευ προηγουμένου στη δράση του Ρουβίκωνα. Εντός της εβδομάδας που πέρασε, ερώτηση για την «ανεξέλεγκτη, επικίνδυνη και άκρως αντιδημοκρατική δράση της ομάδας “Ρουβίκωνας” κατέθεσαν από κοινού βουλευτές του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή. «Η κυβέρνηση επέδειξε αδικαιολόγητη ανοχή στη δράση της ομάδας αυτής» τονίζουν μεταξύ άλλων. «Ανώτεροι θεσμικοί παράγοντες είχαν πρωτοστατήσει στην απελευθέρωση των συλληφθέντων που είχαν εισβάλει στη Βουλή, αλλά και μέλη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους είχαν χαρακτηρίσει τις ενέργειες των μελών του Ρουβίκωνα ως “ακτιβιστικές”. Ιδιαίτερα φιλικό είναι και το νομικό πλαίσιο, καθώς ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης Τσίπρα, με το που ανέλαβε σχεδόν, ήταν και η αλλαγή του γνωστού “τρομονόμου” προς το ελαστικότερο, από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *