Στέφανος Κασιμάτης
Το βράδυ της Τετάρτης στο Πολεμικό Μουσείο παρουσιάστηκε το βιβλίο του Τριανταφύλλου Παπαζώη, με τον τίτλο –βαθιά ανάσα πριν ξεκινήσετε– «Ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένειά του είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας». Ο τίτλος μπορεί να είναι ασυνήθιστα μακρύς, μας λέει όμως με σαφήνεια τι πραγματεύεται η μελέτη – θα έλεγα μάλιστα με στρατιωτική σαφήνεια, καθότι ο συγγραφέας, αν ευσταθούν οι πληροφορίες μου, ήταν απόστρατος αξιωματικός. Για λόγους που αγνοώ και ούτως ή άλλως δεν μπορώ να κρίνω, η κ. Ελένη Αρβελέρ έχει, κατά κάποιο τρόπο, υιοθετήσει την προσέγγιση του Τρ. Παπαζώη στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό θέμα· και, γι’ αυτό τον λόγο, θαλερή στα 92 της, συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου προχθές.
Με τη θέση της κ. Αρβελέρ διαφώνησε, όμως, η ειδικός εκ των ομιλητών. Επρόκειτο για τη γνωστή αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδου, που ξεκίνησε ως βοηθός του αείμνηστου Ανδρόνικου και είναι σήμερα επικεφαλής της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Η κριτική της κ. Κοτταρίδου προς την κ. Αρβελέρ, βασισμένη στην αρχαιολογική μεθοδολογία, ήταν σφοδρή και, κατά την κρίση ορισμένων ψυχρών παρατηρητών, έφερε σε δύσκολη θέση την κ. Αρβελέρ.
Δεν είμαι σε θέση να κρίνω ούτε το βιβλίο ούτε τις θέσεις των προσώπων που αναφέρω παραπάνω. Είναι η αντίδραση του κοινού που έχει το ενδιαφέρον. Βλέποντας την κ. Κοτταρίδου να κατεδαφίζει, με επιστημονικά εργαλεία, το όνειρο της κ. Αρβελέρ, μεγάλο μέρος του κοινού άρχισε να φωνάζει εναντίον της κ. Κοτταρίδου: «Ντροπή», «αίσχος» κ.λπ. Κάποιος μάλιστα την είπε «γαϊδούρι». Το θορυβώδες μέρος του κοινού ήθελε ο τάφος να είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου – όπως, φαντάζομαι, ήθελε και τόσα άλλα: τα μνημόνια να σκίζονται, τις συντάξεις να επανέρχονται με μια υπουργική απόφαση, τα χρέη να διαγράφονται ως «επαχθή, απεχθή και επονείδιστα», τον Σώρρα να διαθέτει 600 δισ. δολάρια για τη σωτηρία του έθνους κ.λπ. Δεν άρεσε στο κοινό που η κ. Κοτταρίδου «τους έκλεψε τα όνειρα» (φράση πολύ της μόδας κατά την περίοδο των «Αγανακτισμένων»), γι’ αυτό και αντέδρασαν με «βουή και πάθος». Μια πλατεία Συντάγματος, δηλαδή, στον μικρόκοσμο της παρουσίασης ενός βιβλίου και, το χειρότερο, για ένα ζήτημα επιστημονικό, στο οποίο μετράει η γνώμη των επαϊόντων και όχι των πολλών.
Πηγή: Καθημερινή
1 Comment
Ανώνυμος
Διαφωνώ με τον κ.Κασιμάτη για το ότι θεωρεί ότι "το κοινό ήθελε ο τάφος να είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Παραβρέθηκα στην παρουσίαση και έχω άποψη. Το κοινό γνωρίζει ότι η άποψη ότι ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο αμφισβητείται παγκόσμια. Το ότι κάποιος είναι αρχαιολόγος δεν τον κάνει αλάνθαστο. Πολλές φορές έχουν αναθεωρηθεί αρχαιολογικές ερμηνείες, έχουν αναχρονολογηθεί μνημεία όπως στην Αίγυπτο κλπ.Αγόρασα το βιβλίο του Παπαζώη και θα πρότεινα στους αρχαιολόγους να το διαβάσουν με προσοχή και μετά να αποφανθούν για το αν ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.