Πάσχος Μανδραβέλης
Μια ελληνική παροιμία συνοψίζει απόλυτα την πολιτική του υπουργείου Παιδείας για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια: «Τον λύκο τον βλέπουμε, τον τορό γυρεύουμε». Ετσι, ενώ κουκουλοφόροι μπουκάρουν στα ΑΕΙ, τα κάνουν γυαλιά καρφιά (κάποιες φορές ληστεύουν τους φοιτητές) και οι πανεπιστημιακοί χώροι έγιναν οι μεγαλύτερες πιάτσες ναρκωτικών, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έστειλε επιστολή στους πανεπιστημιακούς στην οποία αναφέρει: «Οσον αφορά στα φαινόμενα παραβατικότητας που εμφανίζονται ιδιαίτερα σε κάποια ιδρύματα, το ΥΠΠΕΘ προχωράει στη στελέχωση μιας επιτροπής υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, που θα μελετήσει όλες τις πλευρές αυτού του δύσκολου και σύνθετου ζητήματος. Ενα πρώτο βήμα, αλλά όχι το μόνο, προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της παραβατικότητας, είναι η επανεξέταση της πολιτικής των ιδρυμάτων σε ζητήματα ασφάλειας».
Να συμφωνήσουμε ότι κάπου έπρεπε να βολευτεί και ο σύντροφος Παρασκευόπουλος, αλλά τι ακριβώς θα μελετήσει η επιτροπή; Πώς θα επανεξετάσει την «πολιτική των ιδρυμάτων σε ζητήματα ασφάλειας», όταν ο ίδιος ο υπουργός ουσιαστικώς απαγόρευσε –διά της επαναφοράς του ασύλου– την πρόσβαση στα εντεταλμένα για την ασφάλεια όλων των πολιτών όργανα της πολιτείας, δηλαδή της αστυνομίας;
Αλλά μάλλον η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών, όπως και η εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ, δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργού· μην ξεχνάμε ότι την επομένη της επίθεσης χουλιγκάνων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ζήτησε από τον πρύτανη να αναλογιστεί μήπως φταίει ο ίδιος για τον… βιασμό. Μάλλον για επίτροπο προσλήψεων θέλει τον πρώην υπουργό, κι αυτό είναι εμφανές από τη συνέχεια της επιστολής: «Σημαντική συμβολή στα ζητήματα φύλαξης, αλλά και καθαριότητας-συντήρησης, αποτελεί και η πρόσφατη νομοθέτηση της ρύθμισης που επιτρέπει στα ΑΕΙ να προσλαμβάνουν, με ατομικές συμβάσεις και χωρίς τους μέχρι πρόσφατα δυσλειτουργικούς περιορισμούς, εξειδικευμένους εργαζόμενους που τώρα εργάζονται σε εργολαβικές εταιρείες».
«Το πρόβλημα με τα πολιτικά ανέκδοτα είναι ότι εκλέγονται», είχε πει κάποιος. Κι όταν εκλεγούν, είναι πολύ αργά. Το καραγκιοζιλίκι που ζούμε δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία του τόπου. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα καμώματα Ζουράρι –αλήθεια, με ποιο σκεπτικό ο ιδιόρρυθμος αυτός θαμών του Κολωνακίου έγινε υφυπουργός;– αλλά και του μέχρι πρότινος προϊσταμένου του υπουργού. Μην ξεχνάμε ότι μετά δύο θανάτους από υπερβολική δόση κι ένα μαχαίρωμα στο ΑΠΘ, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «στα πανεπιστήμια αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών».
Πηγή: Καθημερινή