Νέες θριαμβολογίες

Νέες θριαμβολογίες

1. Σε άρθρο της στην Καθημερινή (Οικονομικές σελίδες 20/8/17) η κα Ρ. Αντωνοπούλου, αναπλ. Υπουργός Εργασίας, υποδείχνει πως οι νέες επιχειρήσεις στο 1ο εξάμηνο 2017 υπερβαίνουν τα «λουκέτα» κατά 2.259, παρά «τις εξοντωτικές αυξήσεις» στις ασφαλιστικές εισφορές και στους φόρους! Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα νούμερα. Αλλά δεν μας λέει το είδος των νεοϊδρυθέντων επιχειρήσεων: δηλ. κυρίως μπαρ, καφετέριες, σουβλατζίδικα, κομμωτήρια, που ανοιγοκλείνουν με μεγάλη συχνότητα.

Μας λέει όμως ότι στα έτη 2008-14 οι πολιτικές ΝΔ και Πασοκ επέφεραν εκτίναξη των ανέργων από 370.000 στο 1.370.000. Χάθηκαν δε 150.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της χώρας! Πάλι δεν μας λέει πως αυτό έγινε διότι, χάρη στις βίαιες αντιδράσεις του ΚΚΕ και του Σύριζα και των συνδικάτων τους στο Δημόσιο, αντί να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες στο υπερτροφικό και μη-παραγωγικό Δημόσιο, μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα.

2. Επαίρονται λοιπόν και η κα Αντωνοπούλου και η κα Αχτσιόγλου (υπουργός Εργασίας) για τη μεγάλη επιτυχία τους. Μειώθηκε η ανεργία σημαντικά με 230.000 νέες προσλήψεις εκτός από αυτές των κομματικών στο Δημόσιο.

Εδώ υπάρχουν δύο σοβαρά θέματα που οι κες υπουργοί αποφεύγουν ευλαβικά θα θίξουν: η εμιγκράτσια των νέων κυρίως στις χώρες της ΕΕ αλλά και σε Αυστραλία και ΗΠΑ κλπ, και η μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα με πολύ χαμηλές αμοιβές.

Είναι φυσικά δυο γνωρίσματα κάθε κυβέρνησης να εξαπατά και προεκλογικά με υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και μετεκλογικά με συγκαλύψεις και επιλεκτική πληροφόρηση. Αλλά οι Αναρχοαριστεροί υπερέχουν στην ψευδολογία κι επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Βλέπετε, διορισμένα κομματόσκυλα όπως ο κ. Καρανίκας παίρνουν μισθούς ως και 2.000 μηνιαίως ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι προσληφθέντες παίρνουν κάτω από 400 ευρώ!

3. Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου 2017 της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία είναι στο 21,7% (= 1.035.200 άτομα). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Αύγουστος 2017, το ποσοστό είναι 315%!

Η διαφορά οφείλεται στο ότι μειώθηκε ο πληθυσμός των παραγωγικών ηλικιών κατά 80.000 και υπήρξε, όπως είναι γνωστό μεγάλη μετανάστευση 450.000 Ελλήνων – κυρίως νέων.

Επιπλέον, το 52,14% των προσλήψεων το 2017 αφορούσε μερική απασχόληση ή «ελαστική εργασία» με καθαρές αμοιβές περί τα 360 ευρώ.

Η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση είναι επιζήμια για το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτές οι ελαστικές μορφές εργασίας υπολογίζεται πως προκαλούν έλλειμμα 1,8 δις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

4. Είναι φοβερός ο κυνισμός αυτής της κυβέρνησης αναίσθητων τσαρλατάνων να θριαμβολογούν για ανύπαρκτες επιτυχίες όταν εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει (και συνεχίζουν) για ανεύρεση εργασίας, εκατοντάδες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες για να αποφύγουν «εξοντωτικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στους φόρους» όπως λέει η ίδια η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.

Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν και χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι. Αυτοί που κατατάσσονται;

Η δε UNICEF ανακοίνωσε πρόσφατα πως τα παιδιά που διαβιώνουν κάτω από το όριο φτώχειας στην Ελλάδα ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *