Αλέξης Παπαχελάς
Ο χειρισμός των θεμάτων εθνικής ασφάλειας πρέπει πάντοτε να μένει μακριά από συνθήματα και παρορμήσεις. Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι πάρα πολύ σοβαρή. Για κάποιον, ανεξήγητο, λόγο ο Τούρκος πρόεδρος την έχει πάρει πολύ προσωπικά. Εμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρούν ότι πρόκειται για «σπινθήρα» που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει τις δύο χώρες σε σύγκρουση.
Με βάση τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, οι οκτώ δεν έπρεπε να είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος. Οσο σκληρό και αν ακούγεται, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε λάβει τα μέτρα της από την πρώτη στιγμή για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.
Τώρα η κυβέρνηση έχει μπλέξει άσχημα. Προσπαθεί να ηρεμήσει την Αγκυρα γνωρίζοντας πως δεν έχει πολλές επιλογές, γιατί η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι η τουρκική και η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί ευρωπαϊκούς κανόνες.
Καταλαβαίνει τώρα η κυβέρνηση από πρώτο χέρι πόσο επικίνδυνη και αδιέξοδη ήταν η αντιπολίτευση που έκανε σε ανάλογα ζητήματα. Είναι πολύ εύκολο να είσαι ανθρωπιστής, δικαιωματιστής ή οτιδήποτε άλλο όταν είσαι έξω από τον χορό. Οταν αντιλαμβάνεσαι ότι παίζεις με την τύχη της χώρας, τα πράγματα σοβαρεύουν.
Σημαντικό θα ήταν όμως να κατεβάσουμε όλοι τους τόνους σε αυτό το ζήτημα. Οι κατηγορίες περί «προδοσίας» ουδέποτε έβγαλαν σε καλό. Αντιθέτως, βάζουν τη χώρα στη γωνία και της στερούν τη δυνατότητα λεπτών χειρισμών.
Ολα δείχνουν ότι το 2018 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην Τουρκία έχουν καταστεί αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, γεγονός πάντοτε επικίνδυνο. Οι γκρίζες ζώνες ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια. Θα χρειαστεί σύνεση και νηφαλιότητα για να αποφύγουμε αρνητικά σενάρια σε ένα σκηνικό διεθνούς αβεβαιότητας, όπου είναι δύσκολο να ξέρει κανείς ποιος θα του σταθεί και ποιος όχι.
Πηγή: Καθημερινή