Γιώργος Τερζής
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «σώσει ό,τι σωζόταν» μετά την ερώτηση του δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο, για το εάν επιμένει σε όσα είχε ευχηθεί «να μη μας βρει το κακό» μιας εκλογής Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ. Εστω κι αν η ερώτηση στην αγγλική (evil) έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Τσίπρα (διότι άλλο το «κακό» και άλλο το «διαβολικό» στα ελληνικά), ο πρωθυπουργός επιχείρησε να σώσει τα προσχήματα και τον εαυτό του, από τη δυσχερή θέση όπου βρέθηκε. Το τελικό «διαπίστωσα, από τη συνάντηση με τον πρόεδρο, ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό» του κ. Τσίπρα μοιάζει εξαιρετικά αμήχανο και αφελές, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια.
Το πρόβλημα, άλλωστε, δεν είναι όσα ειπώθηκαν πριν από 48 ώρες στον Λευκό Οίκο, αλλά όσα έχουν ειπωθεί τα προηγούμενα χρόνια και ο κ. Τσίπρας τα βρίσκει συνεχώς μπροστά του. Και αν στο εσωτερικό, κατά το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, τα πάντα «παρεγράφησαν» με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στο εξωτερικό είναι, όπως αποδεικνύεται, αρκετοί όσοι εξακολουθούν να θυμούνται…
Η μετάπτωση του κ. Τσίπρα από το «έξω οι βάσεις του θανάτου» στο εγκώμιο των ΗΠΑ ως συμμάχου και στρατηγικού εταίρου έγινε με τέτοια ταχύτητα, που προκάλεσε ίλιγγο. Αυτό το αναγνωρίζουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος, που έσπευσαν να εξηγήσουν (χθες Real) ότι «ο κύριος Τσίπρας είναι ο Ελληνας πρωθυπουργός και εκπροσωπεί στις ΗΠΑ τη χώρα του και την ελληνική κυβέρνηση. Δεν εκπροσωπεί ούτε τις προσωπικές του πολιτικές καταγωγές ούτε τη στάση της Αριστεράς απέναντι στην αμερικανική πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση. Ψυχρός Πόλεμος δεν υπάρχει, ο Εμφύλιος είναι πάρα πολύ μακριά».
Ευπρόσδεκτη η προσαρμογή στην πραγματικότητα από όσους αξιοποίησαν κάθε εμφυλιοπολεμικό υπόλειμμα προκειμένου να πετύχουν την πολιτική τους επικράτηση. Αρκεί να έχει συνέπεια. Διότι δεν μπορεί, εις το διηνεκές, άλλα να λέγονται στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα διάφορα ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, και όταν μίλησε για το «κακό» μιας εκλογής Τραμπ, τον Μάρτιο του 2016, ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και όφειλε να είναι πιο προσεκτικός ώστε να μη χρειαστεί να παίξει παιχνίδια με τον διάβολο.
Πηγή: Καθημερινή