Οχι άλλη ΔΕΘ…

Οχι άλλη ΔΕΘ…

Βασίλης Νέδος

Κάθε χρονιά τέτοια εποχή αρχίζει στα επιτελεία των κομμάτων και στα δημοσιογραφικά γραφεία η ίδια μονότονη, κουραστική συζήτηση για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τις ομιλίες και τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών. Πέρα από ένα πολιτικό γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν, όσα ακούγονται στη ΔΕΘ είναι συνήθως κοινότοπα και αποτελούν μεγαλοστομίες που δεν εφαρμόζονται ποτέ. Οπως το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο προ τριετίας εκφωνήθηκε από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μόνο και μόνο για να αποτελέσει μία από τις δεκάδες περιπτώσεις του… Κύκλου των Χαμένων Εξαγγελιών.

Φέτος, οι αρχηγοί ετοιμάζονται ξανά να παίξουν στο ίδιο κακοστημένο θέατρο της ΔΕΘ, οι μεν για να καταδείξουν τα «επιτεύγματά» τους, οι δε για να καταγγείλουν την «καταστροφή» που έχει επιφέρει η κυβέρνηση και να ξεδιπλώσουν το δικό τους πρόγραμμα «ανασυγκρότησης», «επανίδρυσης», «ανάκαμψης» κ.ο.κ. Ακριβώς αυτή η παλαιοκομματικού τύπου παρουσία των πολιτικών αρχηγών είναι και το βασικό στοιχείο το οποίο αφαιρεί από τη ΔΕΘ κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτό: Ο πρώτος είναι η ΔΕΘ να περάσει στο παρελθόν, ως ένα ακόμη απομεινάρι μιας στρεβλής κρατικιστικής κληρονομιάς, που απλά υπάρχει για να έχει ένα ακόμη διοικητικό συμβούλιο ευνοουμένων της εκάστοτε κυβέρνησης (ή «κατάστασης», όπως λένε όσοι εντρυφούν στον κρατικιστικό παρασιτισμό). Ο δεύτερος θα ήταν να σημειωθεί μια ουσιαστική στροφή, ώστε να μετατραπεί σε ένα γεγονός το οποίο κάθε χρόνο θα έχει να παρουσιάσει κάτι νέο, κάτι που παραπέμπει στο μέλλον. Ισως μια ΔΕΘ τεχνολογίας και καινοτομίας, από την οποία οι πολιτικοί απλώς θα περνούν για να φωτογραφίζονται και να στηρίζουν όσους με κόπο προσπαθούν να παράγουν οτιδήποτε σε αυτήν τη χώρα.

Η ΔΕΘ, τελικά, έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ενας συμβολισμός αμφίβολης σημασίας και χρησιμότητας εν έτει 2017, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση χρησιμεύει για τις δημόσιες σχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και της από τεσσαρακονταετίας διαστρεβλωμένης αντίληψης πως το κεντρικό κράτος πρέπει να διατηρεί κάποια παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Θα πρότεινα να μπει ποσόστωση στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, ώστε να επωφεληθεί και ο ΠΑΟΚ. Αλλά ας μη βάζουμε ιδέες…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *