Η νέα προοπτική για την Ευρώπη

Η νέα προοπτική για την Ευρώπη

Γιάννης Καρτάλης

Εκεί που όλοι πίστευαν ότι η Ενωμένη Ευρώπη πνέει τα λοίσθια, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, με μια οικονομία στα όρια της κατάρρευσης και με το προσφυγικό πρόβλημα να παραμένει άλυτο, ξαφνικά εφέτος το καλοκαίρι το κλίμα άλλαξε και τώρα πνέει ένας νέος άνεμος συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι τελικά το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να διασωθεί, αρκεί να επιτευχθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Και όσο και αν αυτό φαντάζει περίεργο, στην αλλαγή αυτή συνέβαλε η άνοδος στην εξουσία ενός απρόβλεπτου αμερικανού προέδρου και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Παράλληλα βέβαια με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, που από την πρώτη στιγμή έδειξε το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ, με συγκεκριμένες προτάσεις.

Προτάσεις τις οποίες φαίνεται τώρα να αποδέχεται και η Ανγκελα Μέρκελ, αναδεικνύοντας έτσι τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου ως ένα κρίσιμο ορόσημο για την αναγκαία επαναλειτουργία του γαλλογερμανικού άξονα.

Γνωστό είναι ότι από την πρώτη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε με μεγάλη αλαζονεία απέναντι στους ευρωπαίους συμμάχους του και τώρα, πέρα από τη γενικότερη εσωτερική αναταραχή που έχει να αντιμετωπίσει, λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του, είναι υποχρεωμένος λόγω των κορεατικών επικίνδυνων προκλήσεων και του οικονομικού και ηγεμονικού ανταγωνισμού με την Κίνα, να στρέψει την προσοχή του προς την Ασία. Δημιουργείται λοιπόν η ευκαιρία για την ΕΕ, πέρα από την επερχόμενη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, να δώσει τώρα και την αναγκαία βαρύτητα στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, μακριά από την παραδοσιακή επιρροή των ΗΠΑ. Σε αυτό θα συμβάλει και αναμενόμενη αποχώρηση της Βρετανίας, με τη γνωστή φιλοαμερικανική της απόκλιση. Αν και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα συμβεί αυτό και κάτω από ποιους όρους, με δεδομένο ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες καρκινοβατούν.

Αυτός πάντως που δεν καρκινοβατεί σε προτάσεις για την «επανίδρυση της Ευρώπης», όπως τη χαρακτηρίζει, είναι ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θεωρεί ότι η σημερινή συγκυρία βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό που προτείνει δεν είναι διαφορετικό από την παλαιότερη πρόταση της κυρίας Μέρκελ για την «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων».

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας χωρών που θα προχωρήσουν προς την ενοποίηση σε διάφορα πεδία γρηγορότερα από άλλες χώρες που δεν θέλουν ή αδυνατούν να ακολουθήσουν αυτή την πορεία. Αυτά, μαζί με την καθιέρωση ενός κοινού προϋπολογισμού και ενός υπουργού Οικονομικών για την ευρωζώνη, στα οποία δήλωσε ότι συμφωνεί και η κυρία Μέρκελ. Συγκεκριμένες προτάσεις θα υποβάλει άλλωστε ο κ. Μακρόν αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Το ερώτημα όμως είναι αν πρώτα θα μπορέσει να πετύχει την εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για την αναγκαία εσωτερική μεταρρύθμιση της Γαλλίας.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *