Αλέξης Παπαχελάς
Το 2018 θα κριθούν πολλά για την Ευρώπη και –κυρίως– για την Ελλάδα. Θα είναι μια χρονιά-σταθμός. Το Βερολίνο έχει αποφασίσει ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ενδώσει στις γαλλικές απαιτήσεις για μια νέα ΟΝΕ, ένα πιο ευρωπαϊκό ευρώ. Ο ESM θα μετατραπεί σε έναν EMF, μια ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ.
Αυτά είναι τα καλά νέα, που θα δικαιώσουν, όντως, όσους ήθελαν να φύγει το ΔΝΤ από τη ζωή μας και τη Γηραιά Ηπειρο. Ας μη βιαστούν να πανηγυρίσουν. Θα κάνουν μεγάλο λάθος.
Οι Γερμανοί έχουν θέσει σκληρούς όρους για να δεχθούν τις γαλλικές θέσεις για την ΟΝΕ. Ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να κάνει πιο «γερμανική» τη Γαλλία για να γίνει πιο «γαλλική» η Γερμανία. Το βλέπουμε ήδη ότι ο Γάλλος ηγέτης προχωράει στις γενναίες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που αλλάζουν συθέμελα τα κεκτημένα δεκαετιών σε μια χώρα όπου τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει ποτέ.
Η Ελλάδα θα καταστεί το «πειραματόζωο», επί του οποίου θα δοκιμασθούν οι νέοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιτήρησης. Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές θα είναι εξαιρετικά αυστηροί, ενδεχομένως και πιο αυστηροί από τον κ. Τόμσεν. Θα πρέπει να πείσουν το Βερολίνο και τις αγορές πως δεν θα ισχύσει το στερεότυπο ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι προβιβάζουν μετεξεταστέες χώρες κάνοντας τα στραβά μάτια. Θα είναι απαιτητικοί οι Ευρωπαίοι σε ζητήματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν θα ανεχθούν, σε καμία περίπτωση, εκτροχιασμό ή αναίρεση οιουδήποτε μέρους του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην Αθήνα η κυβέρνηση βιάζεται να πανηγυρίσει την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον επόμενο Αύγουστο. Την περιμένει μια άγρια αφύπνιση. Θα βγούμε μεν από τα μνημόνια, θα μπούμε όμως σε ένα άλλο, εξίσου ασφυκτικό, πλαίσιο ελέγχου. Η εποπτεία δεν θα τελειώσει τον Αύγουστο του 2018, γιατί τότε θα έχει αρχίσει η νέα εποπτεία που θα αφορά όλες τις χώρες της ΟΝΕ, αλλά κυρίως εμάς. Οποιος ονειρεύεται πάρτι παροχών, ανατροπή συμφωνημένων μέτρων κ.λπ., κ.λπ. κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Δύσκολα θα μας δοθεί «φύλλο συκής» αν συνεχίσουμε το γνωστό τροπάριο.
Θα είναι ολέθριο λάθος, μάλιστα, εάν αρχίσει από τώρα ο κ. Τσίπρας εκείνο το πανηγυρτζίδικο «τελειώσαμε με τα μνημόνια». Τον επόμενο Αύγουστο η χώρα θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να τα καταφέρει, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική αυτοπειθαρχία με μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Θα την περιμένουν οι πάντοτε αυστηρές αγορές για να δουν αν θα τη δανείσουν, οι νέοι Ευρωπαίοι επιτηρητές και όσοι σκέπτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Φοβάμαι πως εδώ δεν έχουμε ακόμη πάρει χαμπάρι τι παίζεται και ότι θα βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πρόωρα. Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός θα αντιληφθεί το νέο σκηνικό. Θα πρέπει να αποφασίσει αν μπορεί να επιβιώσει σε αυτό ή αν του φαίνεται σαν να πρέπει να ξανανέβει τα «Ιμαλάια». Στην οποία περίπτωση, κατά την ελληνική συνήθεια των τελευταίων ετών, θα αφήσει τον επόμενο να δοκιμάσει την ανάβαση, μήπως και στραβοπατήσει εκείνος…
Πηγή: Καθημερινή