Γιάννης Παπαδόπουλος
Ηταν μεσημέρι, 24 Αυγούστου 2007 και στην Πελοπόννησο οι συνθήκες ευνοούσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς. Φυσούσαν άνεμοι 5-6 μποφόρ με ριπές που έφταναν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία είχε σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς Κελσίου. Εκείνη την ημέρα, όμως, επέλεξε μια 77χρονη για να ετοιμάσει κόλλυβα για το μνημόσυνο του συζύγου της. Το σπίτι της, στον οικισμό Παλαιοχώρι, βρισκόταν σε μια κατάφυτη έκταση. Η γυναίκα προετοίμασε τα υλικά της, ακούμπησε το σκεύος στη φωτιά και το άφησε χωρίς επίβλεψη για να φάει με τους συγγενείς της σε άλλο χώρο. Πλάι στη φιάλη υγραερίου με το σκεύος, όμως, βρίσκονταν δοχεία με 800 κιλά λάδι και κρασί αλλά και δεύτερη φιάλη υγραερίου. Στις 14.15 το αποθηκάκι που χρησιμοποιούσε η γυναίκα ως κουζίνα είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Κάθε προσπάθεια κατάσβεσης ήταν μάταιη. Το μείγμα των υλικών τροφοδοτούσε τη φωτιά.
Κανείς δεν φανταζόταν τότε την καταστροφή που θα ακολουθούσε. Οι καιρικές συνθήκες, το μωσαϊκό δασικών, αγροτικών και οικιστικών εκτάσεων, τα προβλήματα στην έλλειψη συντονισμού και οι σοβαρές παραλείψεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί τότε μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ελλάδα με δεκάδες θύματα.
Το ξεκίνημα όμως, η αρχική εστία, εντοπίστηκε τότε σε μια σειρά λάθος επιλογών. Αυτές τις ημέρες, με τις φωτιές στα νησιά και στην Αττική να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, πυροσβέστες που επιχειρούν στα μέτωπα επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση των πολιτών και η πρόληψη.
«Επικρατεί στους πολίτες ύστερα από κάθε φωτιά η αντίληψη ότι κάποιος “ξένος”, “πράκτορας” ευθύνεται για το συμβάν. Συχνά όμως τα πράγματα είναι πιο απλά», μου λέει διοικητής πυροσβεστικής υπηρεσίας που μετράει 22 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα. Οπως εξηγεί ο ίδιος, στη δική του περιοχή ευθύνης πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου προσπαθεί να ενημερώσει τους κατοίκους. Απαγορεύει αυστηρά τις καύσεις σε χωράφια, υποχρεώνει τους αγρότες να τοποθετούν σπιθοσυλλέκτες στα οχήματά τους, γιατί τα παλιά και ασυντήρητα τρακτέρ μπορεί να διοχετεύσουν στο περιβάλλον πυρακτωμένα υπολείμματα.
Εφόσον αυτά πέσουν πάνω σε ξερά χόρτα το καλοκαίρι, μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά. «Αρκετές πυρκαγιές οφείλονται σε αμέλεια. Εάν το καταλάβαιναν αυτό οι πολίτες, εάν πρόσεχαν περισσότερο, δεν θα είχαμε τόσες καταστροφές», λέει.
Πηγή: Καθημερινή