Ενα ακόμη Εθνικό Συμβούλιο

Ενα ακόμη Εθνικό Συμβούλιο

Πάσχος Μανδραβέλης

Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα έγινε πολιτικός ο κ. Κώστας Γαβρόγλου και με τη σημασία του ορισμού που έδωσε ο Γκρούτσο Μαρξ: «Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για λάθος προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να τα διαγιγνώσκεις εσφαλμένα και να δίνεις λάθος φάρμακα». Ετσι, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε ότι οι Πανελλαδικές δεν είναι το πρόβλημα της Παιδείας, αλλά αυτός σκοπεύει να τις αλλάξει έτσι κι αλλιώς. Ανακοίνωσε δε και το λάθος φάρμακο: μία ακόμη επιτροπή (οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές, αλλά πάμε στοίχημα ότι θα είναι αμειβόμενη;), «τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού που θα λειτουργεί στην περιφέρεια με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΑΕΙ, ΤΕΙ της περιφέρειας και του επιχειρηματικού κόσμου, όπου θα συζητούνται και θα αποφασίζονται θέματα όπως η δημιουργία και η κατάργηση τμημάτων και ειδικοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (ΑΠΕ 11.7.2017). Ετσι θα δικαιωθεί για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Χάρκνες που έλεγε πως «επιτροπή είναι μια ομάδα ανθρώπων που δεν θέλουν, διορισμένη από ανθρώπους που δεν μπορούν, για να φτιάξουν αυτό που δεν χρειάζεται».

Βεβαίως, σε ένα κόσμο όπου τα προϊόντα πληροφορικής έχουν κύκλο ζωής κατά μέσον όρο 18 μήνες, οι επιτροπές, επιτροπούλες –η γραφειοκρατία που διογκώνει ο κ. Γαβρόγλου– είναι ο καλύτερος τρόπος καταστροφής κάθε προσπάθειας ανάταξης της Παιδείας. Καμιά επιτροπή δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε πέντε χρόνια στην αγορά, αλλά τα ελεύθερα από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας ΑΕΙ θα είναι ευέλικτα και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες πιο αποτελεσματικά. Δεν χρειάζονται οι εκπρόσωποι της περιφέρειας, ούτε οι κοινωνικοί εταίροι –ούτε καν ο κ. Γαβρόγλου που τα ξέρει όλα– να αποφασίζουν για τα νέα τμήματα. Ολοι οι παραπάνω μπορούν να είναι στα Συμβούλια Ιδρυμάτων για να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Αυτό γίνεται σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και γι’ αυτό προχωρούν τα πανεπιστήμια. Στην ελεύθερη Κύπρο αυτή τη στιγμή συντελείται ένα θαύμα. Το 2,5% του ΑΕΠ της είναι από την ανώτατη εκπαίδευση· για την Ελλάδα κάτι αντίστοιχο θα σήμαινε 5 δισ. επιπλέον. Να σημειώσουμε ότι το πρώτο ΑΕΙ ιδρύθηκε στην Κύπρο μόλις πριν από 25 χρόνια.

Αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο κ. Γαβρόγλου και οι σύντροφοί του είναι ότι με Σοβιέτ (περιφερειακά Συμβούλια ήταν κι αυτά) προκοπή δεν θα δούμε. Η αποκέντρωση που χρειάζεται η Παιδεία δεν είναι γεωγραφική, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα ακόμη Εθνικό Συμβούλιο με έδρα στην περιφέρεια. Είναι πρωτίστως λειτουργική: τα ΑΕΙ πρέπει να έχουν τις αρμοδιότητες να αποφασίζουν ακόμη και για τα τμήματα. Ετσι μόνο μπορεί να προχωρήσει η Ανώτατη Παιδεία…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *