Ποιοί θα πληρώσουν την καθυστέρηση της αξιολόγησης;

Ποιοί θα πληρώσουν την καθυστέρηση της αξιολόγησης;

Κύριο άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες στη Βουλή, υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν οφείλεται στην τακτική της κυβέρνησης αλλά στις διαφωνίες των δανειστών. Πράγματι οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων είναι υπαρκτές, αλλά επίσης υπαρκτές είναι και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά ανοικτά θέματα, που μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση. Άλλωστε το παραδέχθηκε εμμέσως και ο κ.Τσακαλώτος όταν δήλωνε ότι αν δεν δει όλο το πακέτο δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.

Αυτό το διαρκές μπρα – ντε – φέρ όμως δημιουργεί συνεχώς παράπλευρες απώλειες στην οικονομία, καθώς συντηρείται το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μια σημαντική εκροή καταθέσεων κατά 1,5 δις ευρώ. Μετά από μια περίοδο κατά την οποία είχε παρατηρηθεί επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, η αντιστροφή αυτής της τάσης είναι ένα ακόμα ανησυχητικό σύμπτωμα,που θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Οσο επώδυνα κι αν είναι τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση – και πράγματι είναι – η παράταση της εκκρεμότητας όχι μόνο επιβαρύνει το κλίμα στην οικονομία, αλλά προκαλεί παρενέργειες που μπορεί οι συνέπειες τους να είναι πολύ πιο οδυνηρές από τα μέτρα που συζητούνται. Ήδη τα στελέχη των τραπεζών επεσήμαναν στον πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή τους συνάντηση τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στον τραπεζικό κλάδο, από την αβεβαιότητα λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης .

Γιατί πέρα από τη μείωση των καταθέσεων υπάρχει η συνεχής διόγκωση των κόκκινων δανείων, ενώ η  πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου περιορίζεται, με προφανείς συνέπειες για τις επιχειρήσεις. Εδώ και καιρό ο αναπληρωτής υπουργός κ.Χουλιαράκης έχει προειδοποιήσει δημοσίως ότι ακόμα και μια όχι τόσο καλή συμφωνία είναι καλύτερη από τις διαρκείς καθυστερήσεις που ανοίγουν το δρόμο σε ένα τέταρτο μνημόνιο και σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.

Είναι προφανές ότι όσο περνά ο χρόνος και δεν υπάρχει συμφωνία, τόσο θα ενισχύεται η αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία θα είναι χειρότερες. Ο κ.Τσίπρας πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν η προοπτική της χώρας είναι πιο σοβαρή υπόθεση  από τις  εσωτερικές ισορροπίες του κόμματός του.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *