Ξένια Κουναλάκη
«Η ελπίδα παραμένει Αριστερά», ήταν ο χθεσινός γενικόλογος τίτλος της «Αυγής», ανήμερα της επετείου για τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη της εξουσίας όχι ακριβώς από την Αριστερά, αλλά από αυτήν την επαίσχυντη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκίστικης Δεξιάς, ήτοι Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ως εδώ, ας ξεροκαταπιούμε, κι ας προχωρήσουμε. Τα πέντε «χτυπήματα»-υποτιθέμενα επιτεύγματα της διετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτοσέλιδο ήταν τα εξής:
Πρώτον: «Ο καθημερινός αγώνας για διέξοδο από την κρίση». Αποσιωπήθηκε έτσι το χαμένο εξάμηνο της περήφανης διαπραγμάτευσης, όπου δεν χάθηκε μόνο πολύτιμος χρόνος, αλλά και πολύ χρήμα. Από 45 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το Lisbon Council) μέχρι 86 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα).
Δεύτερον: «Από τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στις κοινωνικές παρεμβάσεις». Χμ, ποιες ακριβώς κοινωνικές παρεμβάσεις; Τη μείωση του ΕΚΑΣ έως και κατά 50% από την Πρωτοχρονιά;
Τρίτον: «Η διαρκής προσπάθεια για την ανασύσταση του κράτους πρόνοιας και η μάχη κατά της διαπλοκής». Μόλις χθες οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έκαναν κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την άθλια κατάσταση που επικρατεί λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης. Παράλληλα, παρουσίασαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ασθενείς που μετέβησαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία υποχρεώθηκαν να περιμένουν πάνω από τέσσερις ώρες για να εξεταστούν. Οσο για τη μάχη κατά της διαπλοκής, πότε ακριβώς και πώς συντελέστηκε; Με τη διαδικασία αδειοδότησης-το μεγαλύτερο φιάσκο της σημερινής κυβέρνησης; Με τα βαλιτσάκια και τα βοσκοτόπια; Και την τελική ανατροπή του διαγωνισμού από το ΣτΕ;
Τέταρτον: «Η απλή αναλογική και οι τομές στη λειτουργία του κράτους». Αυτό μάλιστα, αν θεωρηθεί τομή η προσπάθεια χειραγώγησης όλων των θεσμών από το κράτος: Δικαιοσύνης, ΜΜΕ κ.λπ.
Πέμπτον: «Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Το συντομότερο ανέκδοτο για το τέλος. Παρόλο που δεν πιστεύω ότι κάποια άλλη κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα και αναγνωρίζω ότι το πρόβλημα υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες της Ελλάδας, το να συμπεριλαμβάνει μια κυβέρνηση με αυτές τις επιδόσεις «την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» στις επιτυχίες της, συνιστά τουλάχιστον πρόκληση. Μια ματιά στις πρόσφατες εκθέσεις της Human Rights Watch αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πόσες ανεπάρκειες και λάθη έχει καταγράψει η οργάνωση σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την Αθήνα. Είναι τα ευρήματα μίας ανεξάρτητης οργάνωσης που ουδεμία διάθεση σπίλωσης ή διαπόμπευσης του ΣΥΡΙΖΑ ή του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα έχει.
Το βασικότερο, όμως, πρόβλημα σε αυτόν τον μίνι απολογισμό της «Αυγής» είναι η απουσία οιασδήποτε αυτοκριτικής και η άγαρμπη προπαγάνδα. Θα υπομειδιούν και τα επαγγελματικά στελέχη.
Πηγή: Καθημερινή