Λαϊκισμός;

Λαϊκισμός;

1. Άκουγα στην τηλεόραση κάποιον ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να λέει πως μέγας κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ο λαϊκισμός.

Θα έχετε προσέξει ασφαλώς πως τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει παντού οι κραυγές κατά του λαϊκισμού.

Αρχικά νόμιζα πως ο λαϊκισμός είναι αυτό που πριν λίγα χρόνια λεγόταν δημαγωγία και το στηλίτευσε ωραιότατα ο Πλάτων προς το τέλος του έργου Πολιτεία γράφοντας για την διαδοχή πολιτευμάτων και το πέρασμα από το δημοκρατικό στο απολυταρχικό (δικτατορία).

Και οπωσδήποτε η τάση αυτή είναι ισχυρή στις μέρες μας και από την ακροδεξιά και από την αναρχοαριστερά. Υπόσχεται πολλά και διάφορα που θα καλυτερεύσουν την υλική διαβίωση κι ελκύουν ψηφοφόρους. Μα συχνά αυτά ξεχνιούνται γρήγορα.

Αλλά βλέπω πως οι ποικιλόμορφοι χρήστες του όρου δεν επικεντρώνονται στην πλατωνική άποψη (αμφιβάλλω αν λίγοι έστω έχουν διαβάσει τους Διαλόγους). Έχουν άλλα κατά νου, και όχι πάντα ορθά.

2. Ποιος είναι και ποιος δεν είναι “λαϊκιστής” στις μέρες μας;

Λέγεται πως ο καινούργιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντάνιελ Τραμπ είναι λαϊκιστής. Μπορεί κι αυτός με τις λόξες που έχει να αποτελεί κίνδυνο για την ΕΕ. Μα η ουσία είναι άλλη. Πως είναι λαϊκιστής ο Τραμπ; Και αυτός και η κα Κλίντον αναφέρθηκαν εκτενώς και συχνά στον “λαό” των ΗΠΑ μα κανείς δεν αποκάλεσε “λαϊκιστή” τη Χίλαρι! Απεναντίας, ο Τραμπ ελάχιστα υποστήριξε ή απευθύνθηκε στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα μα έδειξε να ευνοεί τα πλουτοκρατικά στρώματα. Στη δε οργάνωση της κυβέρνησης του διόρισε υπουργούς (δισ)εκατομμυριούχους και στρατηγούς, πρόσωπα γνωστά για την περιφρόνηση τους προς τα λαϊκά στρώματα και τις λεγόμενες δημοκρατικές ευαισθησίες και διαδικασίες.

Οπότε παραμένει το ερώτημα: πώς ακριβώς είναι είναι λαϊκιστής ο Τραμπ;

Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Τσίπρα, ηγέτη και ίνδαλμα των σχιζοφρενών συριζαίων. Αυτός ως πρωθυπουργός της πιο ανεύθυνης και ανίκανης κυβέρνησης της ελληνικής ιστορίας με απίστευτες φορομπηχτικές φλεγμονές και ακρωτηριασμούς μισθών και συντάξεων βασανίζει τον λαό όσο κανένας ξένος ή ντόπιος δυνάστης. Εν τούτοις κι αυτός λέγεται λαϊκιστής. Ίσως επειδή λέει τόσο χοντρά ψέματα και ο λαός που τον ψήφισε τα χάφτει αμάσητα.

Από την άλλη όμως ο Τραμπ δεν έδωσε ουτοπικές υποσχέσεις σαν τον Τσίπρα.

3. Και ο κ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ είναι λαϊκιστής αφού δεν σκέφτεται και δεν μιλάει παρά μόνο για τον λαό! Μα είναι καταφανώς διαφορετικός από τον Τσίπρα και τον Τραμπ. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους Λεβέντη, Μητσοτάκη και τους άλλους. Όλοι κόπτονται υπέρ του λαού και θέλουν να τον σώσουν. Μήπως είναι όλοι κρυπτολαϊκιστές;…

Η γνώμη μου είναι πως οι πολιτικάντηδες όλοι  είναι λαϊκιστές με την έννοια της φθηνής και ανεύθυνης δημαγωγίας που υπόσχεται πολλά και διάφορα σε μια ή άλλη τάξη ή ομάδα πολιτών, μα τελικά τα κάνει θάλασσα και, συνήθως άθελα, σπρώχνει το σύνολο βιοτικό επίπεδο χαμηλότερα στη βαρβαρότητα και συνακόλουθη δυστυχία. Όλοι πλασάρουν εύκολη ευτυχία με «έπεα πτερόεντα» και ατιμωρησία για τις απάτες τους (όπως «Λεφτά υπάρχουν» ή «Θα σκίσω τα μνημόνια»: θυμάστε;) μόνο για να έχουν την εξουσία.

Όχι δεν είμαι καθόλου πεσιμιστής. Απλά δεν έχω καμιά συμπάθεια προς τους κομμουνιστές και τους χιτλερικούς που υπόσχονται παραδείσους καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και γενικά όσους δεν τηρούν τον λόγο τους. Κι εδώ βέβαια, δεν στοχοποιώ τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά τις ιδεοληψίες που τους περιορίζουν.

Πιστεύω ακράδαντα κι αισιόδοξα πως ακόμα και σε κατάμαυρη σκοτεινιά και βαρβάτη βαρβαρότητα, ένας άνθρωπος μπορεί με την κατάλληλη εκπαίδευση να ζει σε μια χρυσή εποχή αθωότητας κι ευτυχίας, χωρίς λαϊκισμό.

Λίγοι όμως έχουν την επιθυμία και την προθυμία να το κάνουν.

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    Λαϊκιστής είναι όποιος δε λέει για Γεωφορολόγηση, δηλαδή όλοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *