Σωκράτης Τσιχλιάς
Έχω την εντύπωση ότι ακόμη μια φορά η αξιωματική αντιπολίτευση έπεσε θύμα της τακτικής μαεστρίας του Α. Τσίπρα. Εγκλωβισμένη στο δικό της πολιτικό αφήγημα, παρασυρμένη ίσως από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, υποτιμά τον αντίπαλο της , καθώς πιθανώς νομίζει ότι έχει ήδη χάσει την εξουσία. Είναι ίσως μια συνέπεια της στρατηγικής των πρόωρων εκλογών, που εγκαινιάστηκε αμέσως μετά την άνοδο του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος. Αντί κάθε φορά που προκύπτει μείζον ζήτημα, να απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία στους πολίτες και να αναπτύσσει τη δική της θέση, υποπίπτει στην παλαιά αντιπολιτευτική αμαρτία να τσακώνεται με την Κυβέρνηση και να ζητάει εκλογές.
Στο θέμα του επιδόματος που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός με διάγγελμα και μοίρασε αμέσως μετά, η αξιωματική αντιπολίτευση υπέστη τακτική ήττα. Στην αρχή συμφώνησε χωρίς ουσιαστικές ενστάσεις. Όταν ο κ. Σόϊμπλε και οι συνοδοιπόροι του δυσανασχέτησαν, υπαναχώρησε και ψήφισε παρόν στην βουλή.
Οι Εταίροι εξευμενίσθηκαν από την επιστολή μετανοίας του Ε. Τσακαλώτου, οι συνταξιούχοι πήραν τα χρήματα, ο Σύριζα υποδύθηκε ακόμη μια φορά τον υπερασπιστή των αδικημένων, και η αξιωματική αντιπολίτευση συνέχισε, τι άλλο, να ζητάει εκλογές..
Αυτό που νομίζω ότι έπρεπε να γίνει ήταν απλό. Την επομένη του διαγγέλματος ,ο αρχηγός της ΝΔ, καλεί σε συνέντευξη τύπου και δημιουργεί το δικό του γεγονός. Δηλώνει ότι θα φέρει στην βουλή νομοθέτημα στο οποίο θα προτείνεται να μοιραστεί το επίδομα με αδιάβλητα εισοδηματικά κριτήρια, εξηγεί γιατί η πρόταση της κυβέρνησης είναι παράλογη καθώς ενδεχομένως θα επωφεληθούν πολλοί που δεν έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Επιχειρηματολογεί επίσης για ποιό λόγο όλα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με τους θεσμούς , ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην αξιολόγηση , να μην υποστεί πλήγμα η αξιοπιστία αξιοπιστία της χώρας.
Η ΝΔ θα είχε ψηφίσει , την δική της σοβαρή φιλολαϊκή πρόταση , αντί του παρεξηγήσιμου «παρόν». Απέναντι στα καραγκιοζιλίκια θα υπήρχε μια ολοκληρωμένη άλλη στάση. Με τέτοιες κινήσεις , θα εντυπώνεται η Ν Δ ως υπεύθυνη δύναμη, κι όχι ως το κόμμα που θα κυβερνήσει όταν πέσουν οι άλλοι. Ίσως έτσι δημιουργηθεί και το πολυπόθητο «ρεύμα»,η κρίσιμη μάζα που υπερβαίνει τα κομματικά σύνορα, τόσο πολύτιμη για την επομένη των εκλογών.
Πηγή: Καθημερινή