Άγγελος Στάγκος
Μεγαλοφυής, δημιουργός και ταυτόχρονα πολιτικό πρόσωπο σημαντικής απήχησης σε όλη τη ζωή του ο Μίκης Θεοδωράκης, κατάφερε και με τον θάνατό του να επηρεάσει, έστω πρόσκαιρα, το πολιτικό προσκήνιο. Επήλθε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βρισκόταν σε δύσκολη θέση εξαιτίας του «φιάσκου» Αποστολάκη στον ανασχηματισμό και λειτούργησε σαν αντιπερισπασμός. Απέσπασε πλήρως την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού και των μίντια από τα «πολιτικά δρώμενα», τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, από την Τρίτη ώς την Πέμπτη η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, τότε θα γίνει η κηδεία του. Που σημαίνει ότι ως την επόμενη Παρασκευή ο Μίκης Θεοδωράκης θα μονοπωλεί και με τον θάνατό του την επικαιρότητα, κάτι που του αξίζει με το παραπάνω λόγω του παμμέγιστου μεγέθους του και που άλλωστε ο ίδιος πάντα επιθυμούσε σαν καλλιτέχνης, αλλά και σαν πολιτική προσωπικότητα.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βρήκε τον χρόνο και τη σχετική άνεση να καταλήξει στο πρόσωπο που θα αναλάβει το πολυδιαφημισμένο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας –με την προσδοκία ότι αυτή τη φορά η επιλογή της θα αποδειχθεί επιτυχημένη–, ενώ το ερχόμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός θα κάνει στα εγκαίνια της ΔΕΘ τις αναμενόμενες εξαγγελίες του, ιδιαίτερα στο οικονομικό πεδίο. Ελπίζοντας έτσι ότι θα έχουν ξεπεραστεί επικοινωνιακά οι αστοχίες του ανασχηματισμού και θα εξακολουθεί να διατηρεί την… υπεροχή του, όταν η πολιτική ζωή ξαναβρεί την ελληνική «κανονικότητά» της, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχουν απαλειφθεί πλήρως οι εντυπώσεις, τα ερωτήματα και οι δυσαρέσκειες που προκλήθηκαν με τις τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πέραν φυσικά του «φιάσκου» Αποστολάκη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, το μεγαλύτερο «ατού» της σημερινής κυβέρνησης είναι η σύγκρισή της με την προηγούμενη, την κυριολεκτικά απερίγραπτη κυβέρνηση Συρανέλ, καθώς δεν μπορεί ακόμη να ξεχαστεί η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε οι επιδόσεις τους. Αυτή ακριβώς η σύγκριση, που ήταν και παραμένει καταλυτική σε όλα τα επίπεδα υπέρ του σχήματος που τώρα κρατάει τα ηνία, έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε και εκφράζει αυτή την υπεροχή, καθώς κατόρθωσε να πείσει για τις προθέσεις του περί εκσυγχρονισμού, μεταρρυθμίσεων και αξιοκρατίας, προσελκύοντας στις τάξεις των ψηφοφόρων την πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων, στους οποίους περιλαμβανόταν επίσης το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ». Με λίγα λόγια, η παραδοσιακή Δεξιά δεν θα βρισκόταν σήμερα στην εξουσία χωρίς τους κεντρώους πολίτες και τον πραγματικά προοδευτικό κόσμο (όχι εκείνους που διατείνονται ψευδώς ότι τον εκπροσωπούν). Η ηγεσία της παράταξης δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό, ούτε επί της ουσίας ούτε επί της φυσιογνωμίας!
Οπως έγινε ο ανασχηματισμός, έδωσε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διακατέχονται από αδικαιολόγητη ανησυχία και σπουδή. Επιχειρήθηκε να δοθεί ένα κτύπημα στον Αλ. Τσίπρα με την επιλογή Αποστολάκη και αστόχησε πλήρως, έγιναν αλλαγές στο υπουργείο Υγείας, ίσως δικαιολογημένες επί της ουσίας για τους γνώστες προσώπων και πραγμάτων, που όμως προκάλεσαν ερωτήματα στο πλατύ κοινό για τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, εκδηλώθηκε σαφής πρόθεση ενίσχυσης της παρουσίας της παλαιοκομματικής Δεξιάς στους υπουργούς και υφυπουργούς, υπήρξε μέριμνα ώστε να μην προκληθούν αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα της Ν. Δ. εξαιτίας των «κομμένων». Από την άλλη πλευρά, η αντικατάσταση του αρκούντως επιτυχημένου Μιχ. Χρυσοχοΐδη, έστω και με τη δικαιολογία ότι «πλήρωσε» αναγκαστικά τις συγγνώμες του πρωθυπουργού, δυσαρέστησε έναν κόσμο. Σε συνδυασμό μάλιστα με την είσοδο του Αθ. Πλεύρη στην κυβέρνηση. Λογικό…
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως όλα θα παιχθούν στο πεδίο της οικονομίας και οι προσδοκίες της βασίζονται στις καλές προοπτικές που διαγράφονται, σύμφωνα με πλήθος στοιχείων, μετά τις απρόσμενα θετικές εξελίξεις στον τουρισμό και ενόψει των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί όμως να μη λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στην πανδημία, ή να παραβλέπει πιθανές κοινωνικές συνέπειες εξαιτίας θεαματικών ανατιμήσεων σε προϊόντα και ενέργεια διεθνώς. Ούτε να αγνοεί τα εντελώς διαφορετικά κριτήρια των εκατοντάδων χιλιάδων νέων ψηφοφόρων. Πρόκειται κυριολεκτικά για παράγοντα «Χ».
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.