του Νότη Παπαδόπουλου
Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν ο κ. Τσίπρας αναλάμβανε την διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο του 2015 ,η οικονομία έβγαινε στην ανάπτυξη με (Ο,7 % του ΑΕΠ για το 2014). Για να επιστρέψει στην ύφεση (-0,2 του ΑΕΠ το 2015) και (εκτιμώμενο -0,3 % του ΑΕΠ το 2016).
Η Κομισιόν προέβλεπε το 2014 ότι η ανάπτυξη στο τέλος 2015 θα ήταν πάνω από 2% και 2,9% στο τέλος του 2016. Άρα η διακυβέρνηση Τσίπρα είχε μετρήσιμο αρνητικό αποτύπωμα στη χώρα σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ – δηλαδή σχεδόν 12 δισ. ευρώ!
Υπήρξε βεβαίως και τεράστια εκροή καταθέσεων λόγω της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έτσι, ενώ στα τέλη του 2014 η χώρα είχε καταθέσεις 164,2 δι.σ ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αυτή τη στιγμή οι καταθέσεις δεν ξεπερνούν τα 121,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή περισσότερα από 42 δισ ευρω έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες – τα περισσότερα μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα, και κατευθύνθηκαν κυρίως στο εξωτερικό.
Και ασφαλώς υπήρξε πλήρης απαξίωση των τραπεζικών μετοχών από τις οποίες το ελληνικό δημόσιο έχασε πάνω από 30 δισ. ευρώ – παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!
Κι η ζημιά θα σταματήσει εκεί, εφόσον, οι πολιτικοί εγκέφαλοι που μας κυβερνούν καταφέρουν να κλείσουν με την τρόικα την αξιολόγηση της οικονομίας έως τον Ιούλιο (τότε απαιτείται από τη χώρα να πληρώσει υποχρεώσεις περίπου 2,5 δισ ευρώ) και δεν υπάρξει νέα χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή στην δραχμή!
Αν όλα πάνε καλά(!) και η συμφωνία αξιολόγησης (μαζί με την προληπτική κάβα μέτρων) ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που θα ισχύσουν έως το 2018 και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών, αύξηση στη φορολογία εισοδήματος, μείωση του αφορολόγητου ορίου, αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, αύξηση φορολογίας σε βενζίνη, υγραέριο και φυσικό αέριο, αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καπνό τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά, αύξηση τελών ταξινόμησης στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, αύξηση τελών κυκλοφορίας, αύξηση τελών στην συνδρομητική τηλεόραση, στις τραπεζικές συναλλαγές, στο ίντερνετ και στην διαμονή σε ξενοδοχεία.
Αν η κυβέρνηση βάλει μυαλό και προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς σε ιδιωτικοποιήσεις, προωθώντας συγχρόνως κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων τότε είναι δυνατόν η χώρα να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και να μην χρειασθεί τα προληπτικά νέα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ!
Αν όμως πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσει να ξεπεράσει τον εαυτό του στις ιδιωτικοποιήσεις και τα φαινόμενα Σκουρλέτη, Δρίτσα, Σπίρτζη συνεχιστούν, τότε οι πολίτες θα πρέπει να υποστούν συνολικές θυσίες 9 δισ. ευρω έως το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι το e-mail Χαρδούβελη του Νοεμβρίου 2014- το οποίο θεωρούνταν «ανάθεμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και από κάποιους βουλευτές της συμπολίτευσης) προέβλεπε συνολικά μέτρα περίπου 1,3 δισ. ευρώ – σχεδόν επτά φορές λιγότερα από τα μέτρα 2016-18 της κυβέρνησης Τσίπρα. Χωρίς να υπολογίσει τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση το 2015.
Η ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα είναι τεράστια.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ