Αθανάσιος Έλλις
Η πρόληψη νέων πυρκαγιών και της περαιτέρω καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας παράλληλα με την ταχεία αποκατάσταση των πυροπλήκτων, η διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού με την επιστροφή από τα νησιά να επιβαρύνει το σκηνικό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την εν μέρει πλασματική εικόνα που δημιουργεί η τουριστική κίνηση, η πορεία των σχέσεων με την Τουρκία και η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, συνθέτουν το βαρύ περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί από το φθινόπωρο η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις φωτιές, προχωράει η διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων και την καταγραφή των ζημιών. Πολλά θα κριθούν από την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της κατάστασης. Ταυτόχρονα, η προσοχή μιας πολύ πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένης κοινής γνώμης είναι στραμμένη στα θεσμικά βήματα που θα γίνουν για να διασφαλισθούν η προστασία των δασών και ο τερματισμός κερδοσκοπικών καταπατήσεων και αυθαιρεσιών.
Στο μέτωπο του κορωνοϊού, τα πολλά κρούσματα της περιόδου των διακοπών και η επιστροφή των Ελλήνων και ξένων εκδρομέων, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων και τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών, απειλούν να οδηγήσουν σε νέα δοκιμασία το υγειονομικό σύστημα. Είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, με στρατηγικό στόχο την αποφυγή ενός νέου lockdown που δεν αντέχει η οικονομία, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μια νέα εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού –η ατυχής αποκάλυψη Τσιτσιπά ότι δεν έχει εμβολιαστεί αποτελεί ένα αναπάντεχο πλήγμα–, που θα εστιάζει στα παιδιά και στην τρίτη ενισχυτική δόση για μέρος του πληθυσμού.
Για την οικονομία, το φθινόπωρο θα αποτελέσει την ώρα της αλήθειας. Το τέλος του καλοκαιριού και η ένεση ρευστότητας από τον τουρισμό, η οποία ιδιαίτερα τον Αύγουστο αποτέλεσε θετική εξέλιξη σε ένα κατά τα άλλα καταθλιπτικό σκηνικό, θα βρει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε δύσκολη κατάσταση. Πέραν της αναγκαιότητας μιας καλά σχεδιασμένης κυβερνητικής πολιτικής, θα χρειαστεί η ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρέουν στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Το τέταρτο μείζον ζήτημα είναι οι σχέσεις με την Τουρκία. Μετά ένα όντως «ήρεμο καλοκαίρι», θα διαφανούν οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά την αποφυγή προκλήσεων, την πορεία των διερευνητικών επαφών και την αναζήτηση λύσεων ενδεχομένως μέσω της προσφυγής σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.
Παράλληλα, στο προσκήνιο θα βρεθεί και το Κυπριακό, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι τουρκικές μονομερείς παραβατικές κινήσεις στα Βαρώσια προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις.
Τελευταία πρόκληση είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στο δύσκολο περιβάλλον που διαφαίνεται μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Το ζήτημα αφορά όλη την Ε.Ε., η ενεργοποίηση της οποίας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Πάντως, από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει κινηθεί άμεσα και στοχευμένα.
Το στοίχημα εδώ είναι διττό: από τη μία η διορατικότητα των στρατηγικών αποφάσεων της Ενωσης, ώστε να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση, και από την άλλη η αμεσότητα και αποτελεσματικότητα των τακτικών δράσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο σε ό,τι αφορά την προστασία των ελληνικών συνόρων.
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.