69. Ψυχολογία: Μέτρο προόδου

69. Ψυχολογία: Μέτρο προόδου

- in Ψυχολογία
0

Όλοι όσοι μελετούν επιθυμούν να προοδεύσουν και να κατέχουν το θέμα της μελέτης τους. Στις πλείστες περιπτώσεις, έχουν εγκαθιδρυθεί τεστ κι εξετάσεις για να γνωρίζουν οι μελετητές (μα και οι καθηγητές) πώς πάνε και πού βρίσκονται κι έτσι να κανονίζουν τις επόμενες προσπάθειές τους.

Το ίδιο ισχύει και στην πνευματική προσπάθεια για ανάπτυξη προς την Αυτοσυνειδησία. Τουλάχιστον έτσι νομίζουν οι αρχάριοι μαθητές ή οπαδοί. Αλλά εδώ το ενδιαφέρον για πρόοδο γίνεται, στην πραγματικότητα, σοβαρό εμπόδιο.

Ο μαθητής σε μια εσωτερική διδασκαλία δεν χρειάζεται να κοιτάει κάθε τόσο κατά πόσο προοδεύει. Στην πραγματικότητα, του είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να διαπιστώνει την «πρόοδό του». Διότι εκεί που νομίζει πως ξεπέρασε μια δυσκολία, σύντομα βρίσκει πως η δυσκολία είχε ατονήσει κι επανεμφανίζεται με ίδια δριμύτητα.

Υπάρχει όμως κάτι χρήσιμο που μπορεί να εφαρμόσει. Συχνά μαθητές ρωτούν – «Πώς διακρίνουμε μια προσπάθεια που γίνεται με αγνή αυτοπεποίθηση από μια που γίνεται από εγωισμό;»

Και η απάντηση είναι απλή: «Εξαρτάται από τους καρπούς! Αν βλέπεις αμέσως ή σύντομα ένα καλό αποτέλεσμα, τότε η προσπάθεια προέρχεται από αγνή αυτοπεποίθηση. Αν όχι, τότε είναι εγωισμός και προσθέτει στα εμπόδια.»

Όντως εδώ τώρα δημιουργείται νέο εμπόδιο. Ο μαθητής ψάχνει για αποτελέσματα. Ουσιαστικά, ψάχνει για αποτελέσματα εξαρχής. Μα στην αρχή αυτό είναι φυσιολογικό. Μετά όμως από κάποιο διάστημα πρέπει να πάψει να ψάχνει, διότι και αυτή η νοητική ενέργεια πυροδοτείται από εγωισμό και μετατρέπεται σε σοβαρό εμπόδιο.

Η προσπάθεια πάντα συνίσταται στην εξουδετέρωση του εγωισμού, που είναι μαζί με τις επιθυμίες του ο εχθρός. Και είναι ο εχθρός διότι έχει σφετεριστεί την ταυτότητα του αληθινού εαυτού κι εμποδίζει τη σύνδεση του νου με τον εαυτό εκείνον.

Σε κάθε προσπάθεια αγνής ή όχι αυτοπεποίθησης, με νοητική ή/και σωματική δράση γνωρίζουμε το κίνητρο, την ενέργεια μέσα στην προσπάθεια (με παρατήρηση, θύμηση, απόσπαση) και την κατεύθυνσή της που θα είναι ο καρπός.

Μη νοιάζεσαι για καλά αποτελέσματα. Κάνε την ορθή προσπάθεια, άσε τη θύμηση να λειτουργήσει και κάνε νοερά και δραστικά το ορθό διότι είναι το ορθό – όχι για άλλο λόγο. Το αποτέλεσμα, ο καλός καρπός, θα έρθει στην ώρα του.

Και μην αφήνεις την αμφιβολία να υπονομεύει την αυτοπεποίθηση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Ε1559: Εθελοντές και μισθοφόροι (2)

Δεν έχω δει πουθενά είδηση για εθελοντές να