του Άγγελου Στάγκου
Πάμπολλες οι ενδείξεις, αλλά και οι αποδείξεις, επιπολαιότητας και ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Εως τώρα κακώς θεωρούσαμε ότι οι μέτριες έως κακές επιδόσεις της αφορούσαν κυρίως την εσωτερική και οικονομική πολιτική, και δεν δίναμε τόση σημασία στα σήματα που εξέπεμπε σε θέματα που αφορούσαν την εξωτερική πολιτική. Σήματα που έθεταν σε αμφισβήτηση το δόγμα ότι «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση», που κάποτε είχε διατυπώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε να ακυρώσει στην πράξη έως τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτό άλλαξε με τις δύο κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δύσκολα κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει την ιδεολογική αμφισβήτηση από την καθαρή ανεπάρκεια στην εξωτερική πολιτική. Τα ιδρυτικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν ουσιαστικά την Ελλάδα έξω από τους βασικούς οργανισμούς της Δύσης, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην εξουσία και έκανε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, άσκησε πολιτική αποστασιοποίησης, που ξεκινούσε από τη διαπραγμάτευση – σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς της και έφτανε ώς την επιχείρηση ανεύρεσης χρηματοδοτών έξω από αυτήν, αλλά και τη Δύση. Τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι γνωστά.
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η αποχώρηση των λεγόμενων «ακραίων» υποτίθεται ότι έβαλε τέλος στις ιδεοληπτικές εξωδυτικές αναζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με μία επισήμανση. Οτι τα ιδρυτικά κείμενα παραμένουν ως έχουν και οι διάφορες «νταηλίδικες απειλές» ποτέ δεν αναιρέθηκαν, ούτε αποσύρθηκαν. Οπως εκείνη που είχε εκτοξεύσει ο δεξιός «συγκυβερνήτης» Π. Καμμένος, πως αν οι Ευρωπαίοι συνέχιζαν το bullying κατά της Ελλάδας, η Ευρώπη θα γέμιζε με τζιχαντιστές που θα περνούσαν από την Τουρκία. Είναι φανερό ότι στη σημερινή συγκυρία και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τους τζιχαντιστές στο Παρίσι, αυτά έπαψαν να είναι αστεία και δεν ξεχνιούνται. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε καθαρά ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο με τους τζιχαντιστές, η Δύση συμπαρατάχθηκε μαζί του, όπως και η Ρωσία, άρα όλος ο χριστιανικός κόσμος. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι τα στελέχη της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού, θα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς μάλιστα υποτίθεται ότι μετά την αποχώρηση των ακραίων από τους κυβερνητικούς κόλπους η Αθήνα έχει αποδεχθεί το πεπρωμένο της. Δηλαδή, ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο σημείο αυτό όμως, την επομένη του τρομοκρατικού χτυπήματος, άρχισαν πάλι να λάμπουν σε όλο τους το μεγαλείο ο λαϊκισμός και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Πριν καν ο κ. Ολάντ παρουσιαστεί στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας για να ζητήσει τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο κατά του ISIS, έσπευσαν οι Δ. Βίτσας και Π. Καμμένος, αναπληρωτής υπουργός και υπουργός Αμυνας αντίστοιχα, να διακηρύξουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του ISIS, κανείς δεν μπορεί να την αναγκάσει να το κάνει και θα είναι πολυτιμότερη η συμβολή της ως εγγυήτρια της σταθερότητας στην περιοχή, ό,τι και να σημαίνει αυτό το τελευταίο… Προφανώς δεν έχουν διαβάσει τις υποχρεώσεις μας, ως χώρας, που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς της Κοινής Εξωτερικής-Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και του ΝΑΤΟ. Ο Γάλλος πρόεδρος επικαλέστηκε και ζήτησε την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι ακόμη του ΝΑΤΟ.
Ασφαλώς και κανείς Ελληνας δεν θέλει να εμπλακεί η χώρα σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Θα ήταν άλλωστε απίθανο να την καλέσουν να το κάνει οι σύμμαχοι και οι εταίροι, για πολλούς και διάφορους λόγους. Γιατί όμως έπρεπε να σπεύσουν οι δύο υπουργοί να διαλαλήσουν την «ουδετερότητά» μας, όταν είναι φανερό ότι η Δύση και η Ρωσία βρίσκονται σε πόλεμο με τους τζιχαντιστές; Γιατί έπρεπε ο πρωθυπουργός να διακηρύξει στη συνάντησή του με τον Αχ. Νταβούτογλου ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη; Γιατί πρέπει πάντα να ερεθίζουμε πουλώντας λαϊκισμό και ιδιαιτερότητα; Ή μήπως ξεχνούν οι κυβερνητικοί ότι, όταν το ζήτησαν οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πήραμε μέρος στην εκστρατεία του Αφγανιστάν; Ας μην εκθέτουν πια τη χώρα ξεστομίζοντας ανοησίες για εσωτερική κατανάλωση.
Πηγή: Καθημερινή