Το μήνυμα στους επενδυτές

Το μήνυμα στους επενδυτές

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Αν πιστέψουμε την επίσημη ενημέρωση, ο πρωθυπουργός είπε στον Μπιλ Κλίντον: «Η χώρα χρειάζεται ένα απλό, σταθερό, διαφανές και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ώστε η οικονομική ολιγαρχία να καταβάλει το μερίδιό της στον λογαριασμό της κρίσης». Αυτά βρίσκει κανείς στον ιστότοπο του πρωθυπουργού κι ας μην τα είπε, με αυτά τα λόγια, στη διάρκεια της συζήτησης. Αν όμως πιστέψουμε αυτά που εισηγήθηκε η υπό τον πρωθυπουργό διαπραγματευτική ομάδα με τους «Eυρωπαίους», υπέγραψε ολόκληρη η κυβέρνηση και ακολούθως ψήφισε όλο (σχεδόν) το Κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική: «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της εισπραξιμότητας και την τόνωση της προσφοράς εργασίας».

Η διαφορά είναι σημαντική. Και γίνεται σημαντικότερη όταν διατυπώνεται από τον ίδιο τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, ενώπιον επιλεγμένων μελών του διεθνούς κατεστημένου. Τι ακριβώς θα είχαν καταλάβει (αν βεβαίως το είπε πραγματικά ο πρωθυπουργός…) οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας για τις νέες κατευθύνσεις φορολόγησης των επενδύσεων.

Καταντά θλιβερό να επαναλαμβάνει κανείς όσα θεωρεί αυτονόητα. Πλην όμως…

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε στη διάθεσή του πολύ καλύτερα επιχειρήματα, αν ειλικρινώς ήθελε να πείσει διεθνείς επενδυτές να εμπιστευθούν τη χώρα μας. Γιατί είναι αλήθεια ότι όλες οι αξίες έχουν μειωθεί εξωφρενικά στη χώρα μας και αποτελούν ισάριθμες ευκαιρίες για σοβαρούς επενδυτές. Γιατί είναι σωστό ότι διαθέτουμε σπουδαία ταλέντα έτοιμα να εργαστούν σκληρά σε ένα τίμιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Γιατί ο κρατικός μηχανισμός, όταν δεν καθοδηγείται από κομματικούς παράγοντες, μπορεί να εντυπωσιάσει.

Είναι, επομένως, παράδοξο να ισχυρίζεται ότι η υποστήριξη της Ελλάδας μέσω των διεθνών επενδύσεων αποτελεί «ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας» επειδή η χώρα μας είναι «θύμα ενός οικονομικού πολέμου» εναντίον του λαού της!

Παραδοξότερη, στο φως των ανωτέρω, καθίσταται λοιπόν η καθαρόαιμη αριστερή επιθετικότητα εναντίον της «οικονομικής ολιγαρχίας», που προσέθεσε ο «επιμελητής» των πρωθυπουργικών τοποθετήσεων.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προκύπτουν πραγματικές αδικίες από τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος.

Στην ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων του τρίτου μνημονίου υπενθυμίζεται ότι, παρά τις νέες ρυθμίσεις, το φορολογικό μας σύστημα συνεχίζει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις «αντίστροφης προοδευτικότητας» (regressive effects), με αποτέλεσμα «πλούσια τμήματα της κοινωνίας να επωφελούνται περισσότερο ή να πληρώνουν συγκριτικά λιγότερο».

Ξεχνά ο πρωθυπουργός το μήνυμα που έστειλε στους επενδυτές παρέχοντας την αμνηστία των 100 δόσεων στους μεγάλους φοροφυγάδες;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *