Πάσχος Μανδραβέλης
Για να πούμε τη μαύρη αλήθεια, ο κ. Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα γίνει Ελληνας ποτέ. Διότι ποιος Ελληνας, από αυτούς που το έχουν στο αίμα τους, θα σταματούσε τη λαμπρή καριέρα για να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό; Ποιος Αντετοκούνμπουλος θα ήταν άσος στο ΝΒΑ και θα έτρεχε στον Αυλώνα για να ντυθεί στο χακί, μαζί με τον αδελφό του Θανάση; Σίγουρα όχι αυτοί που ορκίζονται στο «αίμα, τιμή…».
Αυτές τις ημέρες εκτοξεύονται πολλές επικρίσεις εναντίον των πολιτικών που δηλώνουν ότι δεν είναι ρατσιστές, τουλάχιστον όχι με όσους παίζουν καλό μπάσκετ. Δικαίως. Ηταν πολλοί εκείνοι που άφριζαν όταν ψηφίστηκε ο 3838/2010, ο γνωστός «νόμος Ραγκούση» επί κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Αντηχούν στα αυτιά μας οι δεσμεύσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «η Ν.Δ. όχι απλώς θα καταψηφίσει, αλλά θα καταργήσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την πολιτογράφηση των μεταναστών» (9.2.2010). Υπήρχαν και οι φοβέρες, ότι «η χώρα μας με τους λαθρομετανάστες έχει δεχθεί μια άοπλη εισβολή. Τέρμα το κράτος που φρόντιζε για τους παράνομους και τους ξένους και δεν νοιαζόταν για τους δικούς του πολίτες» (26.4.2012). Τελικώς έγινε πρωθυπουργός και κατήργησε την πρόνοια που έδινε τη δυνατότητα να αποκτούν ιθαγένεια παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και τη διάταξη που τους παρείχε τη δυνατότητα απόκτησης της ιθαγένειας ύστερα από εξαετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο.
Για να πούμε όμως και του κ. Σαμαρά το δίκιο, έπρεπε να το κάνει, διότι υπήρξε η (επονείδιστη για την ιστορία του) απόφαση του ΣτΕ, για την οποία ουδείς συζητά σήμερα. Το 2013, ο νόμος Ραγκούση κρίθηκε αντισυνταγματικός, διότι σύμφωνα με τους δικαστές του Τμήματος (πρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής Ε. Αντωνόπουλος) ο συνταγματικός νομοθέτης «εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων και διά της θεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας, του οποίου οι ρυθμίσεις εβασίζοντο, κατ’ αρχήν, στο σταθερό κριτήριο του “δικαίου του αίματος” (jus sanguinis), δηλαδή την καταγωγή από Ελληνες γονείς».
Το ενδιαφέρον είναι πως ο κ. Σαμαράς το 2013 παραβίασε τον δικό του νόμο δίνοντας ιθαγένεια στην οικογένεια Αντετοκούνμπο, όταν ο σημερινός «πιο πολύτιμος παίκτης» άρχισε να ανεβαίνει στο ΝΒΑ. Ετσι, ο πρώην πρωθυπουργός τίμησε μία ακόμη γνήσια ελληνική παράδοση: αυτή της επιλεκτικής εφαρμογής (ή μη εφαρμογής) των όποιων νόμων και δικαστικών αποφάσεων. Οπως ορθώς έλεγε τότε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «ο Γιάννης πληρούσε αναμφίβολα τις προϋποθέσεις για κτήση ιθαγένειας με βάση τον νόμο 3838/2010. Πριν, όμως, προφτάσει να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, η σύντομη νομοθετική άνοιξη της ιθαγένειας είχε ήδη λήξει άδοξα (…) και έκανε το θαύμα της η βιοτεχνία εξαιρετικών, επιλεκτικών και αδιαφανών πολιτογραφήσεων…» (2.7.2013).
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.