του Σταύρου Ψυχάρη
Οσοι από τους κυβερνώντες αριστερούς έτυχε να έχουν διαβάσει και ολίγον Μαρξ στη ζωή τους, προφανώς θα πρεσβεύουν ότι η Ιστορία δεν δημιουργείται από άτομα, αλλά είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής εξέλιξης. Οι συγκρούσεις των κοινωνικών δυνάμεων είναι που γράφουν την Ιστορία.
Οσο πιο βαθιά είναι η μελέτη των γεγονότων τόσο περισσότερο αποδεικνύεται ότι, από την εποχή του Χέοπος έως τον Ιωσήφ Στάλιν, από τον Ισαάκ Νεύτωνα και από τον Ναπολέοντα έως και τον παρανοϊκό Χίτλερ, τα πρόσωπα είναι εκείνα που καθορίζουν τις ιστορικές εξελίξεις, έστω και αν πρόκειται για σχιζοφρενείς εγκληματίες.
Πολλές φορές οι πρωταγωνιστές της Ιστορίας διαπράττουν ανεξήγητα λάθη. Αυτοκαταστρέφονται, και οι ιστορικοί χάνουν τον λογαριασμό μη δυνάμενοι να εξηγήσουν τα ανεξήγητα.
Πριν από αρκετά χρόνια μια καθηγήτρια σε ένα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια έθεσε ως αντικείμενο μελέτης το ερώτημα: Πώς εξηγούνται τα λάθη «μεγάλων ανδρών» που κατεστράφησαν από μοιραία λάθη τους; Ως παραδείγματα αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, ο Ναπολέων που εξεστράτευσε αγνοώντας τον ρωσικό χειμώνα, οι Ελληνες που εγκατέλειψαν τον Σαγγάριο για να καταλήξουν στη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Χίτλερ που επανέλαβε το λάθος του Ναπολέοντος προς τη Ρωσία κ.ά.
Οι φοιτητές έδωσαν τις απαντήσεις τους, τις οποίες απέρριψε όλες η καθηγήτρια. Τους είπε ότι η εξήγηση είναι απλή. Ησαν βλάκες. Εκαναν τα λάθη από αγνή και ανόθευτη βλακεία.
* * *
Τοιαύτης βλακείας δείγματα υπάρχουν και στην εποχή μας αλλά δεν καταγράφονται για προφανείς λόγους. Αλλωστε οι ηγέτες των ημερών μας έχουν προφανώς τον χρόνο να αποδείξουν ότι λάθη μπορεί να κάνουν, αλλά βλάκες δεν είναι.
Ιδίως όταν έχουν τον χρόνο μπροστά τους. Διότι προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ