επιλεγμένα κομάτια από τη στήλη Βηματοδότης
Οταν αρνείσαι τον έλεγχο
Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, υπάρχει δημόσιος οργανισμός ο οποίος αρνείται τον έλεγχο. Τον οποιονδήποτε έλεγχο, ακόμη και αυτόν του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας. Εχω στα χέρια μου ένα απόρρητο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο γενικός επιθεωρητής δρ Στ. Ευαγγελάτος (με ημερομηνία 11 Ιουνίου 2015), με το οποίο οι ελεγκτές, Π. Βάλσαμος και Αθανασία Μακρυγιάννη διαμαρτύρονται εντόνως ότι απευθύνθηκαν για έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ ζητώντας οικονομικά στοιχεία και σχεδόν τους πέταξαν έξω: «Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των στοιχείων που έχουν ζητηθεί εγγράφως από 16 και 19 Φεβρουαρίου 2015 δεν έχουν αποσταλεί» σημειώνουν οι ελεγκτές στο έγγραφό τους, ζητώντας παράλληλα από τον υπουργό Υγείας να πάρει μέτρα: «Με το δεδομένο εξάντλησης κάθε έγγραφης, επιτόπιας και προφορικής διαδικασίας αναζήτησης στοιχείων για τον έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε ανοχή αυτής της κατάστασης». Με δυο λόγια, οι ελεγκτές ζητούν να ληφθούν μέτρα εναντίον των υπευθύνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αρνούνται τον έλεγχο.
Διαθέσιμη… Αριστερά
Στο υπουργείο Εξωτερικών μαθαίνω ότι συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Δύο διπλωμάτες ετέθησαν σε διαθεσιμότητα διότι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την επίσημη «υπουργική» γραμμή και να θέσουν δύο συναδέλφους τους σε… διαθεσιμότητα. Μπερδευτήκατε; Ετσι είναι τα πράγματα την εποχή του «πρώτη φορά Αριστερά»… Εξηγούμαι: Δύο διπλωμάτες, ο Νικόλαος Τσαμαδός (πρώην πρέσβης στο Τόκιο) και ο Νικόλαος Μπάζας (εν ενεργεία πρέσβης στο Χαρτούμ του Σουδάν), περιλαμβάνονται στη λίστα των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο των ΜΚΟ. Η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει. Ωστόσο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο εκλήθη να αποφασίσει για να τους θέσει σε διαθεσιμότητα. Δύο από τα μέλη του όμως δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν διότι για τους δύο συναδέλφους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Αποτέλεσμα; Οι δύο διαφωνούντες, ο Νικόλαος Γαβριηλίδης (ΣΤ’ διευθυντής που προσφάτως είχε αναλάβει τα καθήκοντά του), και ο Παντελής Καρκαμπάσης (διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας), τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Goodbye… Leningrad
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο γραφείο του Αλέκου Φλαμπουράρη, στην οδό Βασ. Σοφίας, όταν ο υπουργός Επικρατείας και στενότατος φίλος και συνεργάτης του Πρωθυπουργού δεχόταν ρώσους επενδυτές (με δυο λόγια ανθρώπους του Πούτιν – όπως παρουσιάστηκαν). Επειδή σε τέτοιου είδους συναντήσεις και όταν πρόκειται για επενδύσεις δεν βοηθούν τα αγγλικά, και από τις δύο πλευρές επιστρατεύτηκαν διερμηνείς. Σε κάποια στιγμή ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα που βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη. Μόνο που αντί να πει «Αγία Πετρούπολη» είπε Λένινγκραντ. Οι Ρώσοι το άκουσαν και ζήτησαν εξηγήσεις. Ο μεταφραστής, αμήχανα, το προσπέρασε και μετέφρασε Αγία Πετρούπολη, ο κ. Φλαμπουράρης το αντελήφθη και έκανε παρατήρηση στον διερμηνέα: «Εγώ Λένινγκραντ το ξέρω, Λένινγκραντ θα το λέω, να το μεταφράσεις έτσι, μη χαλάσουμε την ιστορία». Κόκαλο οι ρώσοι επενδυτές (καθώς και οι διερμηνείς).
Οταν η Αριστερά κάνει «ζαβολιές»
«Ζαβολιές» κάνει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. Προ ημερών ανακοίνωσε ότι κατόπιν ενεργειών του και σε συνεργασία με την Κομισιόν επικυρώθηκε θετική αξιολόγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και ότι οι Βρυξέλλες άνοιξαν ξανά την κάνουλα του χρήματος, η οποία είχε κλείσει το 2012, όταν η τότε υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου έπιασε στα πράσα υπαλλήλους του υπουργείου να λαδώνονται για να εγκρίνουν επενδύσεις. Ο κ. Σταθάκης ξέχασε να πει ότι η θετική έκθεση αξιολόγησης αφορά την περίοδο 1 Ιουλίου 2013 – 30 Ιουνίου 2014 και αναφέρεται σε αλλαγές που έγιναν επί υπουργίας του Κ. Χατζηδάκη. Το ότι ο υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πιστωθεί μία… «εντολή Σαμαρά» δείχνει ότι το χιούμορ δεν έφυγε ποτέ από την ελληνική πολιτική.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ