του Νότη Παπαδόπουλου
Εγκλωβισμένη στην προεκλογική αντιμνημονιακή της ρητορική βρίσκεται η κυβέρνηση αδυνατώντας να επιτύχει μια συμφωνία με τους δανειστές επειδή ζητούν μέτρα που θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί.
Αποτέλεσμα: η χώρα βρίσκεται βδομάδες τώρα στο χείλος του γκρεμού , με την οικονομία σε χειμερία νάρκη , τον ιδιωτικό τομέα στα πρόθυρα της παύσης πληρωμών και την ύφεση να δείχνει πάλι τα δόντια της.
Μάλιστα το απόλυτο τέλμα στις διαπραγματεύσεις έχει πολλαπλασιάσει τα σενάρια για GREXIT καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σηκώνουν τα χέρια με την στάση της Αθήνας και δηλώνουν απρόθυμοι να εκταμιεύσουν κι άλλα χρήματα για την στήριξη μιας χώρας που αρνείται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υπακούσει στους κανόνες της Ένωσης.
Ωστόσο, αν η κυβέρνηση Τσίπρα ξέφευγε λίγο από την μόνιμή ανάγκη της να ικανοποιήσει την προεκλογική της πελατεία και έβλεπε τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές με διαφορετική οπτική –αυτή της όσο το δυνατόν γρηγορότερης επανεκκίνησης της οικονομίας – είναι βέβαιο ότι πολλά από αυτά θα μπορούσε να τα είχε υιοθετήσει ,χωρίς μάλιστα να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στα εισοδήματα των πολιτών.
Το 70 % των διατάξεων του μνημονίου θα μπορούσαμε να τις δεχτούμε αμέσως , όπως είχε πει σε μια συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης .
Πάρτε για παράδειγμα το σημαντικότερο αγκάθι των σημερινών διαπραγματεύσεων- το ασφαλιστικό – για το οποίο η τρόικα (θεσμοί) ζητεί μέτρα εδώ και τώρα αφού η καταβολή συντάξεων στην Ελλάδα πλησιάζει το 15 % του ΑΕΠ , περίπου 27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 12 δις καταβάλλονται από τον δημόσιο κορβανά.
Ποιο είναι το μέτρο που αρνείται ακόμη και να το συζητήσει η κυβέρνηση : την υιοθέτηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία .
Εάν το δεχόταν θα εξοικονομούνταν περίπου 340 εκατομμύρια ευρώ αλλά θα υπήρχε περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων από 9 – 15 %.
Η ρύθμιση φαίνεται εκ πρώτης όψεως ανάλγητη αφού θα οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων σε 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους ,πολλοί από τους οποίους ζουν στα όρια της φτώχειας κι έχουν ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές στα 5 χρόνια του μνημονίου.
Εάν η ρήτρα εφαρμοζόταν, και με δεδομένο ότι η μέση επικουρική σύνταξη είναι γύρω στα 180 ευρώ το μήνα, κάθε συνταξιούχος θα έχανε κατά μέσο όρο γύρω στα 20 ευρώ από το μηνιάτικό του .
Εφόσον η μέση κύρια σύνταξη στη χώρα ανέρχεται στα 495 ευρώ , δηλαδή 675 ευρώ συνολικά μαζί με την μέση επικουρική , ο μέσος συνταξιούχος θα κληθεί να ζήσει με 655 ευρώ εάν του επιβληθεί η περικοπή του 20ευρου στην επικουρική του σύνταξη.
Μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι ,εάν μείνει προσκολλημένη στην προεκλογική της δέσμευση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Ναι, εάν μπορεί να δώσει πίσω σε κάθε συνταξιούχο με άλλο τρόπο τα ίδια και περισσότερα χρήματα και εάν η περικοπή αυτή βοηθήσει να φτάσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές.
Παροχές στους συνταξιούχους μπορούν να βρεθούν αν εξετάσει κανείς τι κάνουν οι άλλες αναπτυγμένες χώρες με τους συνταξιούχους τους π.χ. δικαίωμα να χρησιμοποιούν δωρεάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή δικαίωμα να πηγαίνουν φθηνότερες διακοπές .
Εάν μάλιστα ένα τέτοιο μέτρο βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μια ώρα αρχύτερα τότε η επαναφορά της χρηματοδότησης της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει και τον συνταξιούχο που θα δει γρηγορότερα να του επιστρέφεται η 13η σύνταξή του – θυσία στο μνημόνιο.
Το γοργόν και χάριν έχει – ιδιαίτερα εάν αφορά την χρεοκοπία της χώρας.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ