“Σοκ Βαρουφάκη” στη δύστροπη σκηνή των μεγάλων υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης”, γράφει το άρθρο
“Δεν έχουν τους ίδιους κώδικες, ούτε τις ίδιες αναφορές ούτε τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι υπάρχει ένα «σοκ Βαρουφάκη» στην δύστροπη σκηνή των μεγάλων υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης. Και αυτό το σοκ έγινε ακόμη μεγαλύτερο στο τελευταίο Eurogroup όπου αποφασίστηκε το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση του προγράμματος.” αναφέρει η εφημερίδα Le Monde στο μακροσκελές άρθρο της για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο άρθρο αναφέρεται και μια ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή που φέρεται να σχολίασε πως αν ο κ Βαρουφάκης είχε μια συμπεριφορά πιο συγκαταβατική και λιγότερο αλαζονική, θα είχε ήδη πετύχει αυτό που ήθελε, δηλαδή το πράσινο φως στην παράταση του προγράμματος.
Σχετικά με την έντονη παρουσία του έλληνα υπουργού οικονομικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται: “Στις Βρυξέλλες, η συμπεριφορά αυτού του Ελληνο-αυστραλού, γνωστού οικονομολόγου, με την υπερβολική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται επιθετική. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά που υιοθετήθηκε το τελευταίο διάστημα, δεν βοήθησε να επιλυθεί το πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.”
Iδιαίτερα ενοχλημένος από αυτή τη συμπεριφορά εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όπως αναφέρεται δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που έγινε ακόμη πιο σαφές την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, όταν απέρριψε το αίτημα της Αθήνας να παραταθεί το πρόγραμμα βοήθειας των Ευρωπαίων.
Η Le Monde “χρεώνει” σαν πρώτο λάθος στον Γιάνη Βαρουφάκη την υποδοχή του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την ορκωμοσία της ελληνικής κυβέρνησης ενώ θεωρεί πως ο πρόεδρος του Eurogroup έδειξε καλή διάθεση με το να βρεθεί εσπευσμένα στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές τον νέο υπουργό. “Η συνέντευξη τύπου πήρε διαστάσεις σκανδάλου. Μπροστά στις ελληνικές κάμερες, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε, χωρίς να έχει προειδοποιήσει κανέναν, το «τέλος της Τρόικας» και σχεδόν κορόιδευε τον Ολλανδό, σε απευθείας σύνδεση. Αυτή η σύγκρουση αποτέλεσε ένα πολύ κακό προηγούμενο στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ολλανδία” αναφέρεται στο άρθρο σχετικά με το πολυσυζητημένο φινάλε της πρώτης συνάντησης.
Αρνητική εμφανίζεται η εφημερίδα και ως προς την επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Λονδίνο την οποία χαρακτηρίζει ένα στημένο σόου με πολλές κάμερες, πολλά tweets και πολύ άχρηστο θόρυβο. Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν πως οι προτάσεις του ήταν συγκεχυμένες χωρίς να θέτουν τίποτα συγκεκριμένο πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
“Το γεγονός ότι αυτή η τρελή περιοδεία του Βαρουφάκη τελείωσε στο Βερολίνο, ενώ έπρεπε να είχε ξεκινήσει από εκεί, αφού η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, έκανε τα δόντια να τρίζουν. Σε εκείνη την συνέντευξη ο Σόιμπλε είχε πει μπροστά στις κάμερες: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνήσαμε». Και ο Ελληνας απάντησε πολύ άνετος: «Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνήσαμε”.
Ειδική αναφορά γίνεται και στο στιλ του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο σύμφωνα με την Le Monde είναι πολύ ροκ και δεν τον βοηθά στις συνεδριάσεις. “Το ξυρισμένο κεφάλι σε στιλ Μπρους Γουίλις, το αθλητικό στυλ και το ανοιχτό πουκάμισο με τον σηκωμένο γιακά στα παλτό σε συνδυασμό με το ύφος πυγμάχου σε ρινγκ επίσης δεν βοηθούν” σημειώνει η εφημερίδα.
Οι ευρωπαίοι ομόλογοί του, μαθημένοι σε ένα στυλ πολύ κωδικοποιημένο των υπουργικών συνεδριάσεων, δέχονται πολύ άσχημα τον «ξένο» και τις δηλώσεις του που χαρακτηρίζονται πολύ «καθηγητικές». «Κάνει μάθημα στους ομολόγους του αντί να δίνει νούμερα και συγκεκριμένα στοιχεία» καταγγέλλουν πολλές ευρωπαϊκές πηγές. Οι Ευρωπαίοι πραγματικά δεν καταλαβαίνουν αυτή τη στάση «την ώρα που οι Ελληνες μας έχουν ανάγκη και όχι εμείς».
Αρνητικός εμφανίζεται και ο αντίκτυπος από τις διαρροές που έκανε η ελληνική αντιπροσωπεία μέσα από το γραφείο τύπου, στο δεύτερο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου με ειδική αναφορά στο σχέδιο συμφωνίας που μοιράστηκε αμέσως στους δημοσιογράφους. Ενώ οι Έλληνες ισχυρίζονταν πως αυτό το κείμενο είναι το αλλαγμένο από τον Ντάισελμπλουμ έγγραφο οι εταίροι υποστήριζαν έξαλλοι πως κανένα κείμενο δεν συζητήθηκε επισήμως και πως αυτός δεν είναι ο τρόπος των διαπραγματεύσεων.
Το κλου είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης την προηγούμενη ημέρα από το κρίσιμο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ανέβασε στο τουίτερ του ότι πήγε στο θέατρο να δει τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ, στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών”.
Πηγή: LifO